Rozpad pětikoalice. Piráti opouštějí Fialův kabinet, co bude dál s vládou?

Šéfové stran vládní pětikoalice

Premiér Fiala komentuje svou formu a ukazuje zaječí uši

Piráti by měli v úterý opustit vládu, z pětikoalice tak zbude čtyřkoalice. Ustojí to kabinet? Lídři stran, které ve vládě zůstaly, prý věří, že dovládnou do konce funkčního období. Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) pro CNN Prima NEWS uvedla, že je na všech zúčastněných, aby v koalici nenastal rozkol.

Tři roky to vypadalo skoro jako idylka. Žádné větší okopávání kotníků, navenek žádné hádky. Po rozhodnutí premiéra Petra Fialy (ODS) odvolat ministra pro místní rozvoj a dosluhujícího šéfa Pirátů Ivana Bartoše se ale vše velmi rychle změnilo. Piráti by měli během úterního dopoledne potvrdit, že odcházejí z vlády.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala o své formě: Mám si nasadit uši jako zajíc? Starý profesor možná neosloví každého

Pětikoalice, kterou se Fiala snažil udržovat, se tak rozpadne. Ve vládě zůstanou čtyři strany – ODS, TOP 09, KDU-ČSL a hnutí STAN. Zásadní je, že vláda ve Sněmovně neztratí většinu. Piráti mají jen čtyři poslance, kabinet složený ze čtyř stran bude mít v dolní parlamentní komoře většinu 104 hlasů.

Starostové, kteří ve volbách kandidovali s Piráty v koalici a razili heslo „spolu do vlády, spolu do opozice“, už minulý týden oznámili, že z vlády spolu s Piráty neodejdou. Nechtějí prý zapříčinit předčasné volby.

Fiala zároveň odmítl, že by vláda šla znovu žádat o důvěru Sněmovny. V nedělní Partii na CNN Prima NEWS prohlásil, že k tomu nevidí důvod, protože programové prohlášení vlády se nemění. Špičky vládních partají věří, že kabinet zvládne dovládnout do konce funkčního období. Řádné volby do Poslanecké sněmovny se mají konat příští rok v září, z voleb poté vzejde nová vláda.

Benda: Vůle dokončit program vlády zůstává

Šéfka Sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová CNN Prima NEWS řekla, že odchod Pirátů vládu neohrozí. „Žádný problém a rozkol v koalici neočekávám. Je samozřejmě na nás všech, abychom jej nedopustili. Zásadní teď je, aby digitální stavební řízení fungovalo a podařilo se dokončit i ostatní projekty v digitalizaci,“ uvedla.

Podobně to vidí předseda lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Pokud Piráti opravdu z vlády odejdou, tak předpokládám, že vláda ve složení čtyř koaličních stran bude dál pokračovat v práci po zbytek volebního období,“ napsal redakci Jurečka.

I podle šéfa poslanců ODS Marka Bendy kabinet dovládne. „Pokládám to za vysoce pravděpodobné. Myslím, že celkový dojem vytvářený ve veřejném prostoru trochu zbytečně dramatizuje situaci. Premiér navrhl odvolat ministra pro místní rozvoj kvůli kolapsu digitalizace stavebního řízení a v návaznosti na to (ale také na volební výsledky) Piráti pravděpodobně opustí vládu. Koaliční většina i vůle dokončit program vlády zůstává,“ sdělil Benda pro CNN Prima NEWS.

Končící šéf Pirátů Bartoš už oznámil, že ministři jeho strany vládu opustí. Oficiálně to mají potvrdit v celostátním hlasování, které se uzavřelo v pondělí večer. Rozhodnutí mají Piráti sdělit v úterý dopoledne po jednání poslaneckého klubu. Odvolání Bartoše, které Fiala zdůvodnil nefunkční digitalizací stavebního řízení, chápou Piráti jako „vykopnutí“ z vlády.

Pirátští členové vlády – ministr pro legislativu Michal Šalomoun a šéf diplomacie Jan Lipavský už řekli, že jsou připraveni podat demisi. Lipavský však zároveň prohlásil, že odejde ze strany, protože s odchodem z vlády nesouhlasí. Svoji roli tak může sehrát prezident Petr Pavel, který jeho demisi podle Ústavy nemusí přijmout. Lipavský by pak mohl zůstat ve vládě jako nestraník.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krok Lipavského? Zklamání, řekl Gregorová. Za předsedu Pirátů chce Wagenknechta

Tagy:
politika ODS Petr Fiala CNN Prima NEWS Marek Benda Ivan Bartoš Česká pirátská strana Jan Lipavský vláda vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR politický proces politické strany a hnutí