Ostrý spor KSČM a PRO. Rajchlovi poroučejí sponzoři, míní Konečná. Absolutní dno, reagoval

Kateřina Konečná a Jindřich Rajchl

Ondřej Dostál se spojil s KSČM

Ještě loni v říjnu spolu jednali o případné volební spolupráci. Nyní se předsedkyně KSČM Kateřina Konečná a šéf strany PRO Jindřich Rajchl proti sobě ostře vymezují a vzájemně se obviňují ze lži. Komunistická europoslankyně také na sociálních sítích zveřejnila soukromou konverzaci, z níž vyplývá, že Rajchlova strana dělá politická rozhodnutí i na základě přání vlastních sponzorů. Rajchl tvrzení Konečné důrazně odmítá, informace ve sdílených screenech jsou podle něj vytrženy z kontextu.

„Jindřich Rajchl lhal ve svém nedělním vysílání. Bylo třeba to uvést na pravou míru,“ reagovala Konečná na otázku CNN Prima NEWS, co ji vedlo ke zveřejnění říjnové konverzace, v níž ona, Rajchl, právník Ondřej Dostál, expremiér Jiří Paroubek a podnikatel Petr Benda domlouvali případnou politickou spolupráci a potenciální vznik koalice či volebního subjektu.

Ze soukromé konverzace vyplývá, že společnému projektu s pracovním názvem SMĚR ČR byli nakloněni všichni jmenovaní s výjimkou Rajchla. „U nás je varianta koalice bohužel zcela neprůchodná – jak u klíčových lidí ve straně, tak i u hlavního sponzora. Koalice by znamenala naprosté rozštěpení naší strany. Jediná možnost je nový volební subjekt, na jehož platformě by kandidovali nejen kandidáti našich stran, ale i další nezávislé osobnosti,“ vzkázal ve své zprávě šéf strany PRO.

⚠️ČTĚTE a SDÍLEJTE⚠️ Za normálních okolností to nedělám. Kopance snáším vždy trpělivě a moc na ně nereaguji - zvláště...

Posted by Kateřina Konečná on Sunday, January 28, 2024

Následně si s Paroubkem vyměnil pár jízlivých poznámek a ještě jednou naznačil, že je oproti vůli svých sponzorů „malým pánem“. „Snad chápete, že je to pro mě velmi komplikovaná situace, neboť mnoho našich členů a sponzorů vnímá případnou spolupráci jako velký problém. Oni se na to dívají jinak než my a lidé s penězi si prostě mohou dovolit nedělat kompromisy,“ dodal Rajchl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Haškův pokus o comeback. Exhejtman se dohodl s Rajchlem, povede krajskou organizaci PRO

Redakce CNN Prima NEWS Rajchla požádala o vyjádření. Organizátor protivládních demonstrací nyní tvrdí, že informace ze zveřejněných screenů jsou vytržené z kontextu a že on sám jakoukoliv spolupráci s komunisty odmítá dlouhodobě. „Já osobně tři roky říkám, že s komunisty do žádné spolupráce nepůjdu. A že kolem sebe máme partnery, s nimiž tyto věci konzultujeme? To je naprosto normální věc,“ řekl Rajchl pro CNN Prima NEWS.

„Tito lidé platí celé téhle zemi bannery a billboardy na demonstrace. V podstatě nás podporují od prvního okamžiku. A já jim nebudu říkat, že mě nezajímá jejich názor, to v žádném případě. Nejsem diktátor. Jsme jedna parta, nikoliv strana jednoho muže. Naše grémium tu spolupráci (s KSČM, Paroubkem atd.; pozn. red.) jednomyslně zamítlo,“ dodal. V říjnu přitom Rajchl v soukromé konverzaci hovořil o hrozbě rozštěpení strany.

Konečná na Facebooku naznačila, že Rajchl odlišně vystupuje na veřejnosti a v zákulisí. „Velké řeči, ale jak dojde na peníze, poroučejí sponzoři, nikoliv ideály,“ uvedla na sociálních sítích.

Celý spor nicméně považuje za uzavřený. „Ať občané po přečtení konverzace posoudí sami, kdo s jakým zájmem do jednání vstupoval a s jakým odcházel. Bohužel to nebylo poprvé, co o nás pan Rajchl uváděl nepravdy,“ sdělila redakci CNN Prima NEWS.

Podle Rajchla je Konečná osobou, která lže a záměrně odvádí pozornost. „Naschvál vytrhává věci z kontextu. Bylo by dobré, kdyby nám paní Konečná řekla, proč se nakonec nedohodla ani s panem Paroubkem a dalšími. Koalice Stačilo! de facto není koalice, je to podvod na voliče, protože se jedná skoro jenom o KSČM. Zároveň bych poznamenal, že zveřejňování soukromé korespondence je podle mě absolutní dno jakékoliv morálky, to se prostě nedělá,“ prohlásil.

V případě letošních evropských voleb se komunisté nakonec dohodli s Ondřejem Dostálem, společně budou kandidovat za uskupení s názvem Stačilo!. Jiří Paroubek se domluvil se stranou Česká suverenita sociální demokracie (dříve Volný blok).

Tagy: