Ukrajinci dosáhnou do zimy velkých úspěchů, říká expert. Předpověděl další zásadní útoky

Ukrajinští vojáci, 16. října

Rozhovor s Matyášem Zrnem a Martinem Svárovským

Ukrajinský tlak na jižní frontě stále sílí. Rusové v reakci na to zahájili evakuaci obyvatel okupované Chersonské oblasti na levý břeh řeky Dněpr. Povede se Ukrajincům již brzy získat Cherson zpět? A jak ruskou invazi ovlivní blížící se zima? I o tom ve vysílání CNN Prima NEWS diskutovali bezpečnostní analytik Martin Svárovský a vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Proruské úřady začaly evakuovat obyvatele okupované Chersonské oblasti na levý břeh Dněpru. Ve středu o tom informovala ruská tisková agentura TASS s odvoláním na okupační správu města Olešky. Podle Moskvou dosazeného šéfa oblasti Volodymyra Salda chtějí úřady během týdne evakuovat 50 tisíc až 60 tisíc lidí. Saldo už v úterý přiznal, že důvodem je úspěšná ukrajinská protiofenziva.

„Myslím, že Ukrajinci ještě před začátkem zimy dosáhnou velkých úspěchů. Čekám jeden nebo dva další zásadní útoky. Ukrajinci by třeba mohli osvobodit Cherson. Poměr sil je jasný – ruská armáda směřuje k porážce. Jak dlouho to bude trvat, ale nevíme. K teroru civilního obyvatelstva má Rusko kapacit ještě dost,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Martin Svárovský.

Matyáš Zrno, který se nyní nachází přímo na Ukrajině, popsal, jak by mohla válku ovlivnit blížící se zima: „Pravdou je, že lépe se válčí za světla a v suchu. Počasí je na Ukrajině stále teplé. Zimy se lidé bojí i kvůli výpadkům energetických systémů. Až začnou silné podzimní deště, na polních cestách bude hodně bahna. Ukrajina se bude snažit co nejvíce využít současnou situaci, kdy je lepší počasí a na frontě ještě není tolik nově mobilizovaných Rusů. Na druhou stranu větší množství čerstvě mobilizovaných vojáků by mohlo být pro ruskou armádu spíš přítěží.“

Celý rozhovor s Matyášem Zrnem a Martinem Svárovským naleznete v úvodním videu.

Tagy:
válka armáda zima vojáci Ukrajina evakuace Rusko Zprávy plus Matyáš Zrno Cherson Chersonská oblast Martin Svárovský