Otřáslo to ruskou jistotou. Sestřelení rakety Kinžal je klíčová událost, raduje se Pentagon

Po sestřelení ruské hypersonické střely Kinžal nad Kyjevem zavládlo v Pentagonu radostné vzrušení, uvádí CNN s odvoláním na nejmenovaného činitele. Ukrajinská protiletecká obrana zneškodnila raketu pomocí amerického systému Patriot.

Mobilní raketové systémy Patriot byly doposud úspěšné při nasazení proti balistickým střelám, o tom, zda dokážou zastavit i nadzvukové střely, se do minulého týdne ale mluvilo jen teoreticky, píše CNN. Úspěch Ukrajinců nyní přinesl důkaz, že to možné je, a představitelé Pentagonu to považují za klíčovou událost. Ruský prezident Vladimir Putin vychvaluje schopnosti ruských hypersonických zbraní a tvrdil o nich, že dokážou překonat všechny existující systémy protivzdušné obrany.

Rusko s výrobou těchto nejmodernějších raket mělo vždy problémy, které navíc nyní prohloubily sankce uvalené na něj kvůli invazi na Ukrajinu. Ale až do minulého týdne Moskva podle amerických zdrojů vycházela z toho, že kdykoliv nasadí hypersonickou raketu, zasáhne cíl. To, že ji Ukrajinci sestřelili, touto jistotou otřáslo a Rusy znejistilo.

ČTĚTE TAKÉ: ON-LINE: Kyjevem otřásly výbuchy. Ukrajinci chystají Putinovi dárek u Bachmutu, říká expert

Američany taky povzbudilo, že ruský Kinžal zneškodnila výhradně ukrajinská obsluha systému Patriot, která prošla výcvikem v Oklahomě, a že u toho nebyl žádný americký poradce. Spojeným státům se tak „významným způsobem vrátila investice“ vložená do ukrajinské armády, řekl zdroj CNN.

To, že se ukrajinské protiletecké obraně 4. května podařilo Kinžal pomocí Patriotu sestřelit, potvrdil v sobotu velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Zprávy o tom se objevily už v pátek, tehdy je ale ukrajinské vzdušné síly popřely. V sobotu Oleščuk řekl, že „všechno má svůj čas“ a že armáda nemůže zveřejňovat informace, které by nepřítel mohl využít.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva Pentagon Oklahoma USA Rusko Kyjev ruská invaze na Ukrajinu Mykola Mykolajovyč Oleščuk