Ovčáček na Twitteru cituje bibli a zmiňuje prezidentskou milost. O stavu Zemana mlčí

Jiří Ovčáček

Tiskový mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček nereaguje na dotazy médií ohledně úterní hospitalizace hlavy státu. Na Twitteru je však Ovčáček aktivní. Okomentoval návštěvu papeže Františka na Slovensku, ocitoval pasáž z bible a rovněž sdělil, že Zeman udělil prezidentskou milost.

Miloš Zeman skončil v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), kde podle posledních informací bude nejméně do pátku. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na dotazy CNN Prima NEWS týkající se zdravotního stavu prezidenta nereagoval. Místo toho sdílí na svém twitterovém účtu náboženské citáty.

„Hlasitě jsem volal k Hospodinu, a vyslyšel mě ze své svaté hory. Klidně jsem ulehl a usnul. Probudil jsem se, protože mi Hospodin pomáhá. Nezaleknu se ani tisíců, kteří mě obkličují,“ napsal Ovčáček na Twitter krátce poté, co Zeman dorazil na invalidním vozíku do nemocnice v doprovodu své manželky Ivany.

Ještě předtím Ovčáček komentoval návštěvu papeže Františka na Slovensku: „Jak vzácné je slovo papeže Františka na Slovensku. Přivezl s sebou jedinou hodnotu: laskavost. Ne politiku. Ne konzervativní nebo liberální. Přivezl s sebou Slovo.“

Mluvčího tak mnoho lidí na sociálních sítích kritizuje za to, že se konkrétně nevyjádřil ke zdravotnímu stavu prezidenta, ale na jiné výroky přitom čas má. „Mohl by ses chvilku přestat projevovat, jak ten klerik z The Exorcist (americký hororový film, pozn. red.) a spíš se vyjádřit k hospitalizaci pana prezidenta?“ ptal se jeden z komentujících.

Ovčáček později přidal ještě další tweet, kde Zemana sice přímo zmínil, ale k jeho zdravotnímu stavu se nevyjádřil. „Prezident republiky Miloš Zeman dne 14. září 2021 cestou milosti rozhodl o zastavení trestního stíhání a o prominutí podmíněného trestu,“ uvedl mluvčí.

Podle informací ČTK dostal milost těžce chronicky nemocný muž, který je stíhán za zločin krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Prezident mu také prominul půlroční podmíněný trest, který dostal za ohrožení pod vlivem návykové látky.

V nemocnici je i Václav Klaus

V Ústřední vojenské nemocnici byl během víkendu hospitalizován i exprezident Václav Klaus. „Mohu potvrdit, že pan prezident měl o víkendu problémy s vysokým tlakem a na doporučení lékařů byl hospitalizován v ÚVN,“ řekl v úterý Právu mluvčí Institutu Václava Klause Petr Macinka.

Klaus měl strávit v nemocnici dvě noci. V pondělí odpoledne jej lékaři propustili do domácího léčení. O jeho zdraví však měli nadále obavy, proto měl bývalý prezident podstoupit další vyšetření a do nemocnice se v úterý znovu vrátil.

Flegr: Hospodin to už nevydržel

K hospitalizaci Zemana a Klause se mimo jiné vyjádřil evoluční biolog Jaroslav Flegr. Zmíněním Boha si částečně vystřelil z tweetu Jiřího Ovčáčka: „Hospodin to už nevydržel a rázně vstupuje do předvolebního klání. Václav Klaus byl hospitalizován ve vojenské nemocnici o víkendu, Miloš Zeman v úterý. Pane Babiš, co vy na to?“

O poznání pozitivnější komentář napsal na Twitter prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, který měl během covidové krize s Flegrem výrazné názorové neshody. Zemanovi i Klausovi podržel palce, aby zdravotní komplikace přečkali a také jim popřál mnoho zdraví.

Tagy: