Ozbrojence Hamásu čeká likvidace. Rukojmí drží i palestinští civilisté, říká expert

Izraelské tanky zahájily operaci i na jihu Gazy.

Bezpečnostní analytik Mikulecký po postupu izraelských sil na jih Gazy

Poté, co Izraelci rozšířili vojenskou operaci i na jih Pásma Gazy, čeká ozbrojence Hamásu jediné – eliminace. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. Dodal, že se na držení rukojmích podílí i běžní Palestinci. Na jih Gazy uteklo ještě před zahájením bojů mnoho civilistů.

Izraelci o víkendu rozšířili svoji operaci na jih Pásma Gazy u města Chán Júnis. „V sobotu a v neděli jsme zabili velitele praporů Hamásu, velitele rot a mnoho operativců. V sobotu ráno jsme zahájili stejný postup na jihu Gazy,“ hlásil podle agentury AFP náčelník Generálního štábu Izraelských obranných sil Herci Halevi.

„Pro příslušníky Hamásu to znamená jednoduchou věc - že brzy budou eliminováni. Vzhledem k tomu, jak operace probíhají a jak se Hamás staví v bojích, když se někdo chce vzdát, tak většinou to bude to poslední, co v životě udělají,“ reagoval pro CNN Prima NEWS Mikulecký na rozšíření izraelských operací.

Podle bezpečnostního analytika není na místě, aby kvůli zbylým rukojmím, které Hamás drží, bylo vyhlášeno další příměří. Mikulecký ve vysílání dále řekl, že kromě Hamásu proti Izraeli bojují i další teroristické skupiny Palestinců.

Připomněl, že se na držení rukojmích podílí i běžní civilisté. „Máme potvrzeno, že izraelské rukojmí, ať už vojáky či civilisty, drží jako zajatce civilisté z Gazy, o kterých často slýcháme, jak jsou nevinnými oběťmi konfliktu. Máme potvrzeno, že jeden z rukojmích byl zadržován ve škole, kterou spravuje organizace OSN,“ pokračoval Mikulecký. Podle dostupných údajů má Hamás stále držet na 137 rukojmích, mezi kterými jsou i cizinci.

Podle Mikuleckého se Izraelci budou snažit provést odplatu na lídrech Hamásu za rozpoutání současného konfliktu. A to i třeba na těch, kteří se nachází v exilu v Libanonu či v Kataru. „V Kataru to bude obtížné. Nicméně věřím, že Izrael svá slova tentokrát dodrží,“ doplnil Mikulecký.

Zároveň bude podle něj záležet na tom, kdo bude v té době Izraeli vládnout a zda dá tajným službám k likvidaci cílů Hamásu v zahraničí zelenou. Současný premiér Benjamin Netanjahu podle něj před časem z podobné taktiky vycouval. „Je to víc diplomat než voják,“ konstatoval expert.

Tagy: