Pachatel střelby v Bratislavě působil jako vstřícný typ. Jeho škola zveřejnila trýznivý vzkaz

Policisté pátrají po útočníkovi, který v Bratislavě usmrtil dvě osoby.

Co se stalo ve středu večer v Bratislavě?

Škola a gymnázium pro mimořádně nadané děti v bratislavském Novém Meste potvrdila, že pachatel tragické středeční střelby byl jejím žákem. Škola uvedla, že se při vyučování neprojevoval radikálně, nevyjadřoval nenávistné názory a působil jako vstřícný a nekonfliktní typ. Vedení vzdělávací instituce rovněž odsoudilo projevy násilí a nenávisti a zdůraznilo, že různorodost a rozmanitost je součástí její identity.

„Po přestupu žáka na naši školu jsme nezaznamenali žádné negativní projevy z jeho strany, žádné snahy o komunikaci v tomto kontextu ani žádné ovlivňování ostatních žáků. Svoje radikální a nenávistné názory na vyučovacích hodinách neprojevoval,“ napsala škola ve stanovisku.

Juraj K. působil jako tichý, vstřícný a nekonfliktní typ, napsal slovenský deník Nový čas. „Byl to jeho vnitřní a individuální svět, který vedl na sociálních sítích a o kterém jsme se dozvěděli až po činu,“ uvedli představitelé školy a zdůraznili, že odsuzují jakékoli formy násilí a nenávisti. „Momentálně probíhá organizace podpůrných krizových týmů pro žáky a zaměstnance školy,“ dodali.

Škola připomněla, že své žáky vede ke svobodě, empatii, toleranci a zároveň k odsuzování jakékoli nenávisti a netolerance. „Doposud jsme nezaznamenali žádné projevy neofašismu, rasové nesnášenlivosti či negativního nebo dokonce násilného chování, které by směřovaly k potlačení svobod jakýchkoli skupin – ať už rasových, národnostních či náboženských menšin.“

Zástupci školy považují dvouleté období distančního vzdělávání za škodlivé pro psychiku a vývoj žáků. „Není v našich silách kontrolovat aktivity žáků na soukromých nezveřejněných účtech,“ podotkli s tím, že škola nemůže nahradit podmínky rodinného prostředí.

V LGBT baru v centru Bratislavy se střílelo ve středu večer. Útočníka, který zabil dva lidi, policie později našla mrtvého. Vše nasvědčuje tomu, že muž po činu spáchal sebevraždu.

Tagy: