Kohoutková voda s pachem žumpy a chutí písku? Je kvalitní, brání se kritice pražské úpravny

Pražané si stěžují na podivnou chuť vody z vodovodu.

Změna kohoutkové vody v Praze

Voda, která zapáchá a zanechává v ústech podivnou pachuť. Takovou změnu kohoutkové vody zaznamenali lidé na různých místech Prahy. Podle Pražských vodovodů a kanalizací je nezávadná a kvalitní. S tím ale nesouhlasí odborníci z hygieny.

„Ráno, když jsem si natočil vodu a čuchnul si k tomu, tak to smrdělo jak žumpa, a když jsem to ochutnal, tak to bylo tak hrozný, že jsem hnedka běžel koupit balenou vodu,“ sdělil pro CNN Prima NEWS Lukáš z Prahy.

Na zapáchající vodu s nevábnou chutí si stěžují Pražané už několik týdnů. Trnem v oku, nebo vlastně v puse, je i pocit, který voda v ústech zanechává. Lukáš ho připodobnil k tomu, že máte v ústech písek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Místo hospod domácí popíjení. Pivaři kritizují vyšší DPH, mluví o nespravedlnosti

Vodou do kohoutků Pražany a Středočechy zásobují úpravny vody Podolí, Káraný a Želivka. Jenže právě ta stojí za současnými problémy. „Na Želivce je odstávka jednoho stupně čištění,“ vysvětlil mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek. Želivka navíc podle zakladatele portálu Naše voda Petra Havla zásobuje zhruba dvě třetiny Prahy a jedná se tak skutečně o značný zásah.

Na chuťově a hlavně čichově kritizovanou vodu mají Pražské vodovody a kanalizace speciální recept. Podle příspěvku zveřejněného na sociální síti doporučují pro zlepšení chuti vodu dostatečně odtáčet, aby byla opravdu studená, případně přidat do sklenice pár kapek citronu.

Když nemáte citron, zkuste limetku, když není limetka, zkuste ocet nebo jar. Podobné žertovné komentáře se pod příspěvkem jen hemží: „To vyjádření je fakt k smíchu... voda se nedá pít, nevadí, zaplaťte za ni a běžte si koupit citrony,“ napsal jeden z uživatelů. „Jen doufám, že paní ochutnala vodu dříve, než napsala tohle oznámení,“ dodal naštvaně další.

„Ta voda je samozřejmě kvalitní a nezávadná, ale má trošku jinou chuť,“ tvrdil Mrázek. Podle vedoucího oddělení hygieny vody ze Státního zdravotního ústavu Františka Kožíška to ale není tak docela pravda: „Pokud ta voda pro spotřebitele přijatelná není, protože tam cítí pach nebo to chutná nějak divně, tak musíme bohužel konstatovat, že ta voda neodpovídá kritériu pitné vody.“

SLEDUJTE: V pořadu Nový den diskutovali experti ohledně možného rizika vzniku rakoviny z kohoutkové vody

Tagy:
kohoutková voda Praha Pražské vodovody a kanalizace Želivka František Kožíšek pitná voda