Místo hospod domácí popíjení. Pivaři kritizují vyšší DPH, mluví o nespravedlnosti

Pivo za sedmdesát korun

Pivo za 70 korun se podle ekonomů stane už v lednu novým standardem restaurací a hospod. Za dalším zdražením má stát zvýšení DPH z 10 na 21 procent. Podle samotných provozovatelů restauračních zařízení bude ale takové zvýšení cen, především pro vesnické hospody, likvidační. Člen Pivního sněmu Sdružení přátel piva Tomáš Maier připomněl a zkritizoval také nulovou daň na tiché víno, kterou ve spojitosti se zdražením piva označil za nespravedlivou.

„Problém českého piva je, že je dlouhodobě levné. Máme jedno z nejlevnějších piv. Potřebujeme, aby zvýšilo svou hodnotu, ale určitě by to nemělo být tím, že na něj uvalíme vyšší DPH,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Petr Bartoň.

ČTĚTE TAKÉ: Prezidentské zásahy do chodu vlády si přeje rekordní počet lidí. Podporu má i přímá volba

Jenomže přesně to se od ledna stane. Průměrná cena pěnivé dvanáctky kvůli zvýšení DPH vzroste minimálně v Praze přes 70 korun. To podle ekonomky Jany Matesové povede ke změně pivní kultury. „Restaurace a hospody vydělávaly na tom, že jídlo bylo v podstatě na úrovni nákladů a podniky se živily z marže na nápojích. To se jistě změní,“ řekla.

Podle provozovatelů restauračních zařízení změna povede k tomu, že lidé přestanou pít pivo v hospodách. „Je to prosté, půjdou pro pivo do supermarketu a budou pít doma,“ řekl pro CNN Prima NEWS provozovatel restaurace Jiří Černoch ze Zlína.

K dražšímu pivu pak Češi paradoxně budou dotovat víno bez daně. „Výsledek toho je takový, že stát bude ročně tratit čtyři až šest miliard korun. Situace je taková, že se vláda vykopala příkopy mezi pivaři a vinaři,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO).

„V rámci koalice se o tom ještě budeme bavit i spolu s vinaři. Budeme hledat řešení, které by zavedlo pořádek tak, aby podpořilo zejména české a moravské vinaře,“ zmínil poslanec za ODS Petr Bendl.

Maier: Ideální by byla nulová spotřební daň

Vinařskou lobby ve vysílání CNN Prima NEWS zkritizoval také člen Pivního sněmu Sdružení přátel piva Tomáš Maier. „Neznamená to, že by vinařská lobby vítězila právě teď, ona tady bohužel vítězí dlouhodobě,“ řekl.

„Je to obrovská nespravedlnost, které musí čelit zejména malé pivovary. Navíc to představuje velkou sekeru pro český státní rozpočet, protože na spotřební dani z tichého vína stát nemá vůbec nic, byť 70 procent tichého vína pochází ze zahraničí,“ dodal.

I podle Maiera změna povede ke zvýšení konzumace piva mimo hospody a restaurace. „Bohužel to je dlouhodobý trend. Zatímco ještě před zhruba 15 lety Češi asi 70 procent piva vypili v restauračních zařízeních a 30 procent doma, tak teď se to překlopilo a je to úplně naopak,“ uzavřel.

„Ideální by z ekonomického hlediska bylo, aby na malé producenty piva ani na malé producenty vína, spotřební daň uvalena nebyla. U těchto malých subjektů je daňový efekt záporný,“ uzavřel Maier.

Podívejte se také na pořad Co na to vaše peněženka, ve kterém se ekonomové Jana Matesová a Pavel Bartoň věnovali mimo jiné i tématu zdražení piva

Tagy: