Příznaky černého kašle mohou trvat i týdny. Zvracel jsem a nespal, popsal Filip zákeřnou nemoc

Největší nárůst případů černého kašle je v Jihočeském kraji.

Největší nárůst případů černého kašle je v Jihočeském kraji. Jedním z pacientů je i pan Filip, který se s redakcí CNN Prima NEWS podělil o průběh své nemoci.

Pan Filip ještě včera doufal, že má jen chřipku. Včerejší telefonát z hygieny vše změnil. Nakazil se černým kašlem, přestože příznaky to zpočátku vůbec nenaznačovaly.

ČTĚTE TAKÉ: Černý kašel zabil v Rakousku novorozence. Nákaza je pro kojence rozsudek smrti, varují lékaři

„Moje paní doktorka není zastáncem antibiotik, tak jsme to zkusili bez nich. Jenže po pěti dnech jsem jí volal, že je to horší a horší, že z toho kašle zvracím a nespím. Každou půl hodinu jsem vzhůru, jsem unavený, a tak mi pak nasadila antibiotika,“ uvedl muž.

Po dobrání antibiotik ale stále chraptí a pořád ho obtěžuje nepříjemný kašel. „Paní doktorka mi sama řekla, že ten chraptivý hlas a kašel se klidně bude léčit i tři měsíce,“ dodal.

„Většinou by se to mělo mírnit. Dává se pak symptomatická terapie, ale ty příznaky mohou přetrvávat i několik týdnů,“ vysvětlil praktický lékař pro dospělé Petr Keller.

Nejvíce případů nákazy stále evidují hygienici v Jihočeském kraji. Za poslední týden se ale nárůst zpomalil. Důvodem prý mohou být jarní prázdniny, které nyní probíhají na jihu Čech. „Je to i charakter počasí plus k tomu postupné promořování, tedy jak nám v těch kolektivech žáků, studentů, malých dětí ten původce cirkuluje,“ upřesnila pro CNN Prima NEWS ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Květoslava Kotrbová.

Nejvíce nemocných je ve věkové skupině 15 až 19 let. Důvodem je hlavně nízká proočkovanost dětí. „Hlásili jsme 145 případů. Čili mezitýdenní nárůst je kolem čtyř procent,“ dodala Kotrbová.

Lékaři stále apelují, že nejlepší prevencí je očkování. Přeočkování dospělých nehradí pojišťovna, některé ale na ně alespoň částečně přispívají.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Za černý kašel u nás nemůže migrace, říká expert. Očkování doporučuje i těhotným ženám

Tagy:
nemoc očkování prevence Krajská hygienická stanice zdraví zdravotnictví černý kašel Kvetoslava Kotrbová