Klusák chystá film o pandemii: ANO chtělo u voleb čerpat z toho, že první vlna dopadla dobře

Vít Klusák

INTERVIEW 19.10.2020

Dokumentarista Vít Klusák se svou partnerkou Marikou Pecháčkovou chystají nový časosběrný film o pandemii koronaviru. Jedním ze stěžejních témat má být to, zda je pandemie pro společnost a jednotlivce nějakým způsobem přínosná. O novém filmu, ale i dokumentu V síti mluvil v pořadu Interview.

„Se ženou jsme se už na jaře letošního roku rozhodli, že začneme sbírat materiál. Mám dojem, že současná situace je pro dokumentaristu jako učebnicová výzva. Celá společnost je na nohou, takže chystáme časosběrný film o koronaviru,“ uvedl Vít Klusák.

Jedno ze stěžejních východisek filmu má být, že se snaží zjistit, zda je pandemie pro společnost a jednotlivce také nějakým způsobem přínosná. „Mluví se o ní jen jako o neštěstí,“ nelíbí se Klusákovi.

Dodal ale, že točí veškeré situace, které se v současné době dějí například v nemocnicích. „Točili jsme třeba i s operní pěvkyní, které nezbylo nic jiného než začít pracovat v supermarketu za pokladnou, v neděli jsme byli na Staroměstském náměstí a natáčeli demonstraci. Snažíme se koukat trochu za první úroveň toho, jak je situace reflektována. Takže důsledně mluvíme také s lidmi, kteří se nevyjadřují ani v médiích,“ popsal dokumentarista.

Volby byly zneužité

Dvojice také sbírá různé příběhy. „Například teď půjdu za jednou dámou, které umřela maminka s covidem — nebo na covid — v nemocnici v Karlových Varech. A kvůli okolnostem jí nebylo pořádně umožněno se rozloučit,“ podotkl Klusák.

Natáčel ale i případy, kdy byl někdo v ohrožení života a dostal se z toho. „To jsou momenty, na které nezapomenete, ale v dobrém slova smyslu,“ okomentoval režisér.

Na pandemii ho nejvíc trápí, jak rozpolcuje a rozhádává společnost. „Sociální sítě a internet přetékají nedůvěryhodnými zdroji, lidé se hádají. Hodně mrzí i to, jak jsme na jaře všichni na vlastní kůži zaznamenali obrovskou vlnu solidarity, která se vytratila. Trápí mě, jakým způsobem se chovají zodpovědní činitelé. Volby byly zneužité, opatření nebyla nasazena tehdy, kdy se to mělo stát, tedy na začátku září. A to z prostého důvodu. Hnutí ANO chtělo čerpat z toho, že první vlna dopadla dobře a chtělo, aby to ve volbách bylo oceněno. Uzávěrka společnosti měla proběhnout mnohem dřív,“ myslí si Klusák.

Konečně tátové viděli vyrůstat své děti

Pandemie má ale podle něj i kladnou stránku. Dokumentarista, který má tři syny ve věku čtyři, šest a osm let, uvedl příklad na svých přátelích, kteří mají děti v podobném věku. „Obrovskou spoustu lidí to v dobrém slova smyslu zastavilo, vytrhlo ze stereotypu, z takového toho utíkání, ve kterém všichni jsme, že doháníme tisíc věcí najednou. Při jarní uzavírce se spousta lidí uklidnila. Konečně tátové viděli vyrůstat své děti,“ zdůraznil s tím, že se to stalo i jemu.

„Najednou jsem byl s dětmi měsíc v kuse a učil se s nimi. Má to i tento rozměr, nastala odstávka, stop stav, který v tom úprku může mít velký smysl,“ upozornil.

Nejčastěji byl na demonstraci citován výrok prezidenta

V pořadu Interview se vyjádřil i k nedělní demonstraci na Staroměstském náměstí proti vládním opatřením, kde s partnerkou dělali rozsáhlou anketu mezi účastníky o tom, co je tam přivedlo. Fotbaloví fanoušci podle Klusáka nechtěli na nic odpovídat. „Ti se tam přišli poprat, to bylo jasné. Byla tam ale řada normálních lidí. Někteří jsou v tahu konspiračních teorií a říkají nesmysly, ale řada vypovídala své příběhy, že jim krachují restaurace, že už jsou letos potřetí vyhození, že respektují přítomnost viru, ale jsou zmateni, jak to vláda komunikuje,“ popsal.

Překvapilo ho, že na náměstí byl nejčastěji citován výrok prezidenta Miloše Zemana, ať neschopní zkrachují. „Mluvili jsme s lidmi, kteří říkali, že jsou voliči Miloše Zemana a jak může prezident této země, člověk, kterému věřili, říkat, ať zkrachují,“ upozornil Klusák s tím, že tam podle něj hloupí chuligáni spustili válku s policií, což bylo „nechutné“, a i on s partnerkou byli zasaženi slzným plynem. „Nečekal jsem, že v okolnostech pandemie prožiju takový zážitek,“ kroutil hlavou.

Nejdůležitějším úkolem rodičů je budovat důvěru

V pořadu Interview Klusák ale zmínil i svůj diskutovaný dokumentární film V síti, který měl premiéru v únoru letošního roku. Podle něj se v době pandemie koronaviru predátorské rejdy nenavýšily. „Oborníci říkali, že je to tím, že rodiče jsou s dětmi doma. Nejohroženější okamžik je, když se děti vrátí ze školy a jsou doma sami, protože rodiče ještě nepřišli z práce. To je mezi 13. až 17. hodinou. Večer už jsou zase doma a můžou kdykoliv do dětského pokoje nahlédnout,“ vysvětlil dokumentarista s tím, že nejdůležitějším úkolem rodičů je budovat důvěru.

Tento týden se mají odehrát dva soudy se sexuálními predátory z dokumentu V síti. Policie se případu podle Klusáka pečlivě věnuje. „V květnu minulého roku chtěli, abychom jim předali data pouze k lidem, kteří se dostavili na osobní schůzky. Policie z nich vybrala dvanáct mužů a jednu ženu. O rok později – hlavně že se to stalo – nás požádali, ať předáme i muže, kteří zůstali pouze v on-linu. Takže v současné době policie šetří 52 mužů,“ uvedl.

Dodal, že podle něj je to na dokumentární film, který má především osvětovou funkci, chvályhodné číslo. Jednomu z predátorů dokonce hrozí až 12 let vězení. Všechny tři herečky nakonec využily specializovanou psychologickou pomoc, kterou jim od začátku tvůrci garantovali. „Mám pocit, že holky už to mají zpracované. Chtěly víc pochopit, čeho byly součástí,“ dodal Klusák.

Rozhovor Martiny Kuzdasové s Vítem Klusákem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Dokument V síti je dostupný v on-line verzi na iprima.cz.

Tagy: