Vršovický dloubák mě někdy dělá smutným, přiznal Panenka. Fotbalovým rebelům by odpustil

Legendární kanonýr Antonín Panenka

Antonín Panenka má o trenérovi reprezentace jasno

Někdejší fotbalový kanonýr Antonín Panenka ve vysílání CNN Prima NEWS přiznal, že ho jeho nejvýraznější moment kariéry – „vršovický dloubák“ – někdy dělá smutným. Prozradil také, že by na postu trenéra reprezentace nejraději viděl Ivana Haška. „Má obrovský přehled a jeho jméno vzbuzuje u hráčů respekt,“ pronesl v pořadu Nový den, kde se také zastal flámujících fotbalistů.

Po listopadovém odstoupení reprezentačního trenéra Jaroslava Šilhavého hledá Fotbalová asociace České republiky náhradu. Mnoho sportovních legend má o nástupci jasno: volají po Ivanu Haškovi, který má bohaté zkušenosti jak z domova, tak ze zahraničí. Stejně to vidí i Panenka.

ČTĚTE TAKÉ: Drama na zápase Premier League: Kapitán Lutonu zkolaboval přímo na hřišti, zápas se nedohrál

„Nejdříve je potřeba vyřešit skutečnost, že trenéři mají své závazky v klubech. Pro mě je nejlepším kandidátem Hašek. Má obrovský přehled o fotbale po celém světě. Jsem přesvědčen, že klukům má co dát. Navíc jeho kariéra a jméno vzbuzuje respekt u samotných hráčů,“ nechal se slyšet v pořadu Nový den.

Aféra ohledně členů národního týmu Jakuba Brabce, Vladimíra Coufala a Jana Kuchty, kteří před důležitým zápasem s Moldavskem vyrazili flámovat, vzedmula v tuzemském fotbalovém prostředí vlnu vášní. Jejich chování například odsoudila další ikona tohoto sportu Ladislav Vízek. Podle Panenky hráči celou situaci podcenili.

„I když udělali velkou chybu, která se neměla stát, sami si už uvědomili, co provedli, a určitě už něco podobného nezopakují. Osobně bych jim dal další příležitost vše napravit,“ myslí si.

Hra hlavně pro diváky

Legendární hráč si vzpomněl i na dobu své aktivní kariéry. Řeč byla o takzvaném „vršovickém dloubáku“, který rozhodl při penaltách finálové klání během mistrovství Evropy v roce 1976. „Jsem hrdý na to, co ta penalta dokázala. Na druhou stranu jsem trochu smutný, protože všechny mé góly i přihrávky jaksi přehlušila,“ svěřil se a vzápětí dodal s úsměvem, že i přesto „hrdost na tento kousek vše vynahradí“.

Podle svých slov mu vždy šlo o to, aby se jeho hrou bavili především diváci. „Vždy jsem se snažil hrát pro ně a především pro to, aby lidé na tribunách viděli něco, kvůli čemu přijdou další víkend na zápas,“ popsal dobu svého hvězdného působení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: O trenérovi fotbalové reprezentace je zřejmě rozhodnuto, napovídá krok sázkových kanceláří

Tagy:
reprezentace Nový den pořady CNN Prima NEWS fotbalista trenér fotbal sport Vladimír Coufal Jan Kuchta česká fotbalová reprezentace penalta Antonín Panenka Ivan Hašek Jakub Brabec Mistrovství světa ve fotbale Fotbalová asociace České republiky Vršovický dloubák