Panika na kryptoměnovém trhu. Bitcoin se propadl na nejnižší hodnotu od roku 2020

Bitcoin

BYZNYS (13)

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin klesla pod hranici 25 tisíc dolarů (zhruba 590 tisíc korun), dostala se tak na nejnižší úroveň od konce roku 2020. Propad bitcoinu je součástí širšího poklesu trhu s kryptoměnami po zprávě o růstu inflace ve Spojených státech, která vedla k odklonu investorů od rizikovějších aktiv. Podle ekonoma Lukáše Kovandy za propadem stojí vysoká inflace v USA.

Bitcoin se podle údajů webu CoinDesk za posledních 24 hodin propadl až na 23.431,23 USD. Kolem 15:00 SELČ se prodával zhruba za 23 650 dolarů, a za posledních 24 hodin tak vykazoval pokles o více než 13 procent. Druhá největší kryptoměna ether ve stejnou dobu ztrácela téměř 17 procent zhruba na 1 218 dolarů.

„Za mohutným výprodejem bitcoinu je obecný odliv mezinárodních investorů z rizikových investic. Zvláště právě rizikové investice čelí obnovené vlně výprodejů v reakci na páteční zveřejnění květnové inflace v USA. Její míra – 8,6 procenta – trhy šokovala,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Připomněl, že jde o nejvyšší inflaci v zemi za 40 let.

Lidé se zbavují rizikových aktiv

„Mezinárodní investoři se zbavují jak akcií, tak kryptoměn jako bitcoin, tak ovšem i dluhopisů. Rostou proto výnosy dluhopisů i zemí, jako jsou Spojené státy nebo Německo,“ popsal Kovanda. „Dvouleté dluhopisy německé vlády tak v důsledku poprvé za více než deset let překonávají úroveň jednoho procenta. Americké dvouleté dluhopisy mají zase nejvyšší úrok dokonce od roku 2007,“ řekl.

„Investoři se zkrátka snaží svá portfolia přeskupovat tak, aby jim inflace vzala co možná nejméně kupní síly. Současnou rapidní inflaci je totiž nesmírně těžké porazit, takže investoři se spokojují alespoň s minimalizací ztráty. Za takové situace se zbavují v prvé řadě rizikových aktiv, jako jsou právě kryptoměny,“ vysvětlil Kovanda.

Podle spoluzakladatele kryptoúvěrové společnosti Nexo Antoniho Trencheva se nyní objevují předpovědi, že cena bitcoinu klesne pod 20 tisíc dolarů, nebo dokonce pod 10 tisíc dolarů.

Loni v listopadu se bitcoin vyšplhal až na rekordní maximum v blízkosti 69 tisíc dolarů. Od té doby již ale ztratil více než 60 procent.

Tagy:
dolar Německo Lukáš Kovanda inflace Bitcoin kryptoměna USA TRINITY BANK a.s.