Pobřeží ostrova Cres zaplavily medúzy. Experti varují před častým mýtem ohledně popálení

U pobřeží chorvatského ostrova Cres se objevily medúzy kompasové. Nebezpečné krásky s metr dlouhými chapadly však nenabízejí pouze zajímavou podívanou pro turisty – mohou totiž způsobit nepříjemné a bolestivé popáleniny. Píše o tom místní zpravodajský web Dnevnik.hr. Oslovení odborníci zároveň upozorňují, že pokud by chtěl někdo případné popáleniny ošetřovat často doporučovanou močí, vše by tím jen zhoršil. Co tedy při poranění medúzou kompasovou dělat?

Nájezdy medúz zachvátily chorvatské pobřeží ostrova Cres. Asi tucet dospělých jedinců medúzy kompasové našli například plavci v Kvarnerském zálivu. „Obvykle se vyskytují v hloubkách do deseti metrů. Jejich klobouk může mít průměr až třicet centimetrů a žhavá chapadla jsou až metr dlouhá,“ popsala tamnímu webu Dnevnik bioložka Milvana Arko Singerová.

ČTĚTE TAKÉ: Mastná pokuta za močení do moře? Turisté se plánům oblíbené dovolenkové destinace vysmívají

Tento druh medúzy přitom může způsobit nepříjemné a bolestivé popáleniny. Ředitelka institutu pro urgentní medicínu v Primorje i proto prozradila, jak poranění co nejrychleji ošetřit: „Je dobré místo ihned omýt mořskou vodou, aby se odstranily všechny pozůstalé jedové buňky v kůži.“

Odborníci rovněž upozorňují na rozšířený mýtus, podle kterého pomáhá popálené místo vydezinfikovat vlastní močí. Takový postup totiž nejen ničemu nepomůže, ale celou situaci by mohl dokonce zhoršit. „Nejdůležitější je odstranit chapadla a vyčistit je. Můžeme je seškrábnout třeba kreditní kartou,“ citoval Blesk vědce Radeho Gariće. Také zmínil, že se dá smíchat písek s mořskou vodou.

Kvůli klasickému popálení dle odborníků není zapotřebí volat lékaře. Pokud však medúza zasáhne hlavu, oči nebo se objeví komplikace, jako jsou závratě, dýchací potíže a nevolnost, tak je to nutné. Zároveň s tím ovšem dobrou zprávou zůstává, že s mírou oteplování by medúzy měly brzy migrovat na sever.

Medúzy kompasové se podle doktorky Olji Vidjakové z Oceánografického ústavu ve Splitu v průběhu let začínají u Jadranu mnohem více vyskytovat. Do chorvatských novin Portal promluvila o bezplatné aplikaci RebrashNET, prostřednictvím které její uživatelé upozorňují na výskyt medúz pomocí obrázků.

„Okamžitě získáme polohu a víme, kde tyto výskyty jsou,“ řekla s tím, že aplikace byla vytvořena pro usnadnění komunikace občanů s vědci a pro poskytování všech relevantních dat o jejich výskytu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Před komáry nejlépe ochrání repelenty a moskytiéry. Které přípravky v testech propadly?

Tagy: