Parodie v přímém přenosu. Jednání Blažka o vzniku vlády Rakušanovi nesmrdělo, říká Havlíček

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 27.8.2023

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) byl tím, kdo s prezidentem a jeho týmem domluvil, aby tato vláda vznikla – a všichni to věděli. Kdo si myslí, že u toho nebyl Martin Nejedlý, je naivní jako konev. V pořadu Partie Terezie Tománková to uvedl místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Proto nechápe, proč se po setkání ministra s poradcem exprezidenta Miloše Zemana v restauraci lidé jako ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) „alibisticky zvedají a zvou Blažka na kobereček“. „To je normální parodie v přímém přenosu,“ zdůraznil. Podle místopředsedy Sněmovny Jana Skopečka (ODS) se objevuje snaha kauzu ODS „osolit“.

„Všichni věděli, včetně premiéra Petra Fialy (ODS), včetně ministra vnitra Víta Rakušana nebo předsedkyně Sněmovny Markéty Adamové Pekarové (TOP 09), že by tato vláda nevznikla, kdyby ji nedomluvil ministr Blažek s prezidentem Milošem Zemanem a jeho týmem lidí. Jestli se někdo domnívá, že u toho nebyl Martin Nejedlý, je naivní jak konev,“ vzkázal Havlíček.

Dodal, že nejen výše jmenovaným „nesmrdělo“, že se Blažek s Nejedlým scházeli. „Neštítili se toho, protože chtěli své fleky, postavit vládu. A nyní, když si s Nejedlým někde sedne – ne úplně šťastně, se titíž lidé naprosto falešně a alibisticky zvednou a zvou si ho na kobereček. To je normální parodie v přímém přenosu,“ zdůraznil. A v reakci na prohlášení Rakušana, že by si k Nejedlému nesedl, „ani kdyby padaly trakaře“, položil otázku: „To mu nevadí, že tam díky těmto lidem je?“

ČTĚTE TAKÉ: Demisi, demisi! Blažek přišel na protest Milionu chvilek, přes výkřiky davu chtěl debatovat

Skopeček souhlasil, že Blažkovým úkolem bylo jednat s prezidentem a jeho týmem. „Za prezidentem Zemanem docházel pravidelně. Představa některých, kteří Zemana lidsky či politicky nemuseli, že můžete prezidenta v ústavním systému při změně vlád obcházet, je naivní. I když spolu politici nesouhlasí, měli by spolu komunikovat,“ hájil Blažka.

Vláda i Blažek ponesou náklady

Následně komentoval i samotné setkání ministra s Nejedlým v restauraci. „Jestli je nešťastnější, že pak dávno poté setrvává s Nejedlým pět hodin v restauraci, to už je na jinou debatu. Ale nemůžeme se tvářit, že se s těmito lidmi prostě nemá ani potkat nebo přejít na druhou ulici, když s nimi předtím musel z hlediska pracovního jednat,“ doplnil Skopeček.

Domnívá se, že kauza, kdy se ministr Blažek podle svých slov schoval před bouřkou v restauraci, kde byl i Nejedlý, bude mít pro ministra spravedlnosti i vládu následky. Odmítá však tvrzení některých politologů a komentátorů, že se kabinet snaží o kauze mlčet nebo že se vládní členové veřejnosti vysmívají. „Je to taková snaha, že když se ODS dostane do potíží, jí to aspoň ještě trochu osolit. Víc v tom není,“ dodal místopředseda Sněmovny.

Tagy: