Pavel i Babiš vrací peníze dárcům. Jejich transparentní účty přesáhly volební limit

Druhé kolo prezidentské volby se uskuteční již 27. a 28. ledna. Oba kandidáti na Hrad – armádní generál ve výslužbě Petr Pavel i předseda hnutí ANO Andrej Babiš – nyní vrací peníze ze svých transparentních účtů. Už teď na nich totiž mají mnohem více peněz, než jim zákon v kampani pro druhé kolo dovoluje utratit.

Petru Pavlovi přistály na transparentním účtu od dárců po prvním kole prezidentských voleb miliony korun. Celkem můžou kandidáti za obě kola voleb použít 50 milionů korun, z toho armádní generál ve výslužbě utratil už 38 milionů za kolo první.

Peníze nad povolený limit začal Pavel vracet dárcům – například i podnikateli Martinu Moravcovi, který na kampaň přispěl celým milionem. „Dárcům, kteří chtěli přispět většími částkami, jsme peníze vrátili, protože je na kampaň nepotřebujeme. Zbytek buď vrátíme zpátky, nebo prostředky s jejich souhlasem dáme na dobročinné účely,“ uvedl Pavel.

„Nemělo by se dít, aby si kandidát peníze vybral a používal je pak pro své osobní účely,“ zmínila expertka Transparency International na monitoring předvolebních kampaní Jana Stehnová.

Mezi většími dary od podporovatelů se na transparentním účtu Pavla objevují i ty haléřové od odpůrců, a to většinou s jízlivými komentáři. Stejné je to i u šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Na jeho transparentním účtu ale haléřové dary s urážlivými komentáři převažují, a to již od jeho podzimního ohlášení prezidentské kandidatury.

Expremiér za první kolo utratil z 50milionového limitu také téměř 40 milionů. Peníze stejně jako Petr Pavel plánuje lidem vracet. „Všechny prostředky dostáváme od hnutí. Finanční podpora pana Pavla je gigantická. Já jsem měl menší rozpočet,“ prohlásil Babiš.

Případné chyby v transparentních účtech prezidentských kandidátů bude po volbách zjišťovat Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran. Ten může udělit pokutu až půl milionu korun.

Druhé kolo prezidentské volby se uskuteční 27. a 28. ledna. Petr Pavel i Andrej Babiš přijali pozvání do prezidentského superduelu na CNN Prima NEWS, který se uskuteční 25. ledna ve 20:15. Televize Prima a CNN Prima NEWS tak nabídnou exkluzivní názorový střet ve studiu s diváky.

Tagy: