Vyhrožují i Nerudové. Na předkus vám přistane baseballová pálka, napsal anonym s podmínkou

Ekonomka a neúspěšná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová zveřejnila obsah výhružného dopisu, který jí měli zaslat podporovatelé hnutí ANO. Někdejší rektorka Mendelovy univerzity tím reagovala na sobotní brífink expremiéra Andreje Babiše. Šéf hnutí ANO uvedl, že jeho ženě Monice měl anonym odeslat obálku s ostrým nábojem a urážkami. Nerudová jasně odsoudila jakékoliv formy násilí či výhružek, ať už jde o kteréhokoliv kandidáta.

„Chvíli jsem váhala, zda to mám zveřejňovat, ale jsem toho názoru, že politickou kulturu mlčením nezlepšíme. V tomto týdnu jsem obdržela dopis, kvůli kterému mám k dnešnímu projevu Andreje Babiše asi také co říct. Není to totiž tak, že by tyto praktiky používal jen jeden tábor. Násilí nesmí mít v naší společnosti místo, a to v žádné podobě,“ uvedla Nerudová na sociálních sítích.

K tomu ekonomka zveřejnila obsah dopisu, který prý před pár dny obdržela. Ze zprávy vyplývá, že autory zprávy mají být podporovatelé hnutí ANO. Ti Nerudovou zkritizovali za to, že během tiskové konference po prvním kole prezidentské volby označila Babiše za zlo.

Pisatel dopisu požádal za slova Nerudové omluvu, přičemž použil velmi závažnou výhružku: „Pokud nebude vaše omluva, tak na vašem předkusu přistane baseballová pálka. Možná, že vám to ten váš předkus dost pomůže narovnat. Pokud se omluvíte, tak akci odvoláme. Pokud ne, tak po skončení volby prezidenta si vás najdeme. Spolehněte se na to.“

Jak už bylo řečeno, Nerudová podle svých slov výhružku zveřejnila v reakci na Babišův sobotní mimořádný brífink. „Ráno mi ochranka předala obálku adresovanou mé ženě Monice, v níž byl ostrý náboj a anonymní vzkaz. Jde o zastrašování prezidentského kandidáta. Okamžitě jsem kontaktoval Policii ČR, která to vyšetřuje. Vnímám to jako výhrůžku rodině. Tomu nejcennějšímu, co mám,“ řekl šéf hnutí ANO.

Vyzval také své politické oponenty, aby se od takového chování distancovali. Zároveň uvedl, že jeho předvolební setkání narušují příznivci pětikoalice i jeho protikandidáta Petra Pavla.

Představitelé vládní koalice i Pavel s Nerudovou odsoudili jakékoliv výhružky či jiné formy agrese. Zároveň se shodují, že Babiš současnou vypjatou atmosféru nijak neuklidňuje a způsobem, jakým vede svou prezidentskou kampaň, spíš v lidech vzbuzuje strach či zlobu.

Pravdou je, že část veřejnosti Babiše ostře kritizuje například za billboardy, na nichž stojí slogany: „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják“ či „Generál nevěří v mír. Volte mír, volte Babiše“.

„Andrej Babiš ve svém životě mnohokrát ukázal, že se nezastaví před ničím. Rozděluje naši společnost za využití všech nástrojů tak, že spolu pak nemluví rodiny i sousedé. Jeho politika stojí dlouhodobě na tvorbě sporu a hloubení příkopů, které mají stále nižší dno. Je to on, kdo roky v naší zemi rozsévá zlo. Dělal to v minulosti a dělá to i teď,“ uvedla Nerudová.

Poté adresovala Babišovi konkrétní výzvu: „Pane Babiši, zanechte své agresivní rétoriky. Vaše nenávistné billboardy jsou špička ledovce. Vámi tvořený strach vede k zoufalým činům. Zanechte svého chování a pojďte konečně vést slušnou kampaň.“ Nerudová rovněž zmínila svou lítost nad tím, co si vlivem výhružek musí prožívat její i expremiérova rodina.

„Přeji naší zemi prezidenta, který bude raději stavět mosty než hloubit příkopy. Budu moc ráda, když na to budeme všichni myslet i ve volebních místnostech a zvolíme českým prezidentem Petra Pavla,“ dodala ekonomka.

Druhé kolo prezidentské volby se uskuteční 27. a 28. ledna. Petr Pavel i Andrej Babiš přijali pozvání do prezidentského superduelu na CNN Prima NEWS, který se uskuteční 25. ledna ve 20:15. Televize Prima a CNN Prima NEWS tak nabídnou exkluzivní názorový střet ve studiu s diváky.

Tagy: