Pavel se zúčastní březnové schůze Senátu. Zeman tak neučinil devět let

Nově zvolený prezident Petr Pavel se setkal s premiérem Petrem Fialou, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (oba ODS) a šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Předmětem jednání byla diskuse o možnostech budoucí spolupráce. Vystrčil potvrdil, že se Pavel zúčastní schůze Senátu, která proběhne 29. března. Dosluhující prezident Miloš Zeman nebyl na schůzi horní komory Parlamentu devět let.

Pavel s Fialou a šéfy obou komor Parlamentu diskutoval o možnostech budoucí spolupráce. Nově zvolený prezident oznámil, že by chtěl taková setkání pořádat minimálně každé čtvrtletí. Zároveň uvedl, že jeho cílem není dělat samostatnou zahraniční politiku, nejvyšší ústavní činitelé budou prý veškeré kroky konzultovat.

S premiérem Fialou a šéfem Senátu Vystrčilem se setkal bývalý náčelník generálního štábu Pavel již v pondělí, a to na shromáždění k 30. výročí vzniku české armády.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMATPavla čeká na Hradě plat 341 tisíc a štědré náhrady. Není to ale jediné přilepšení

Vystrčil potvrdil, že se Pavel zúčastní schůze Senátu, která proběhne 29. března. Dosluhující prezident Miloš Zeman nebyl na schůzi Senátu už devět let.

Pavel v pondělí jednal s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) a ředitelem Bezpečnostní informační služby Michalem Koudelkou.

V úterý s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem. S Rakušanem Pavel probíral mimo jiné stav policie, pomoc ukrajinským uprchlíkům či vládní strategii pomoci regionům. Ministra potěšila atmosféra schůzky.

S dosluhujícím prezidentem Milošem Zemanem se Pavel zatím nesetkal. V brzké době ho chce požádat o to, aby už nečinil žádná zásadní rozhodnutí do konce svého mandátu, například aby nejmenoval s předstihem nového předsedu Ústavního soudu, což Zeman nevyloučil.

Zvolený prezident se připravuje na převzetí úřadu, kterého se ujme 9. března, a to složením slibu na společné schůzi poslanců a senátorů na Pražském hradě. Funkci chce vykonávat civilně.

V neděli Pavel mluvil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ten mu poděkoval za podporu Ukrajiny po napadení Ruskem a pozval ho na návštěvu válkou zasažené země. V pondělí pak telefonoval tchajwanské prezidentce Cchaj Jing-wen.

Tagy: