Pavlův ostrý útok: Babiš je muž proruského tábora. V NATO jste jen zapisoval, opáčil šéf ANO

Expremiér Andrej Babiš (ANO) je kandidátem proruského tábora, řekl na konto svého prezidentského oponenta generál Petr Pavel. V debatě na webu Deník.cz mu vyčetl, že staví kampaň na rozdělování společnosti a strašení. Babiš na jeho ostrou kritiku reagoval slovy, že Pavel nemá žádné politické zkušenosti, protože za jeho působení v NATO „jenom zapisoval“ a s politiky nejednal.

„Je tu provládní kandidát, který je podporován premiérem (Petrem Fialou z ODS) a ministry. Jsem kandidát opozičního hnutí ANO, ale pokud bych byl zvolen, byl bych nadstranický,“ řekl Babiš na úvod debaty na Deníku.

„Jsem rád, že se můžu zúčastnit besed s Andrejem Babišem, on mě vždy spolehlivě rozesměje. Prezentuje svět překrucování faktů. Pokud jsem já provládním kandidátem, tak pan Babiš je hradním kandidátem – je kandidátem proruského tábora. Lidí, kteří straší válkou,“ řekl Pavel na konto svého soupeře.

„V okamžiku, kdy Babiš začal mluvit o tom, že zatáhnu ČR do války, celá proruská scéna se zatetelila a začala šířit řetězové e-maily a SMS, které podporují tento narativ. Pracuje v tuto chvíli v zájmu Babiše,“ pokračoval Pavel v živém vysílání.

Babiš se proti jeho slovům ohradil a přešel do protiútoku. „Pan Pavel je provládní kandidát, říká stejné věci jako vláda. Chce omezovat svobodu slova, navyšovat daně, rušit slevy na jízdné pro důchodce a mladé…“ vyjmenoval expremiér údajné Pavlovy plány, přestože prezident takovými pravomocemi vůbec nedisponuje.

Rovněž nesouhlasil s tvrzením, že by byl kandidátem proruského tábora. „Jsem premiér, který vyhostil desítky ruských diplomatů a nikdy nenavštívil ruskou ambasádu. Nikdy jsem nejednal ani s Putinem. Vydali jsme proruského hackera do USA. Jsou to nesmysly a zásadně to odmítám,“ pokračoval Babiš.

Poté expremiér vytáhl ve vysílání fotografii generála Pavla, jak na zasedání NATO zapisuje něco do papíru. „Tady vidíte, že pan Pavel dělá zápis. S (Donaldem) Trumpem nikdy nejednal. Já jsem s ním jednal pětkrát. Všichni jsme za něj lobbovali. Jeho funkce byla, že dělal zápis,“ zmínil Babiš.

Babiš: Humanitární bombardování Jugoslávie mě mrzí

Šéf opozičního hnutí ANO se také opřel do výroku generála Pavla, že „trvalý mír je iluzí“. „Máme od druhé světové války mír v Evropě. Proto nechci válku. Nejsem válečník, kdo mluvil o válce? Premiér, ministryně obrany Jana Černochová,“ rozzlobil se Babiš.

Pavel za svými slovy nicméně nadále stojí. „Bylo by opravdu rizikové mít v čele státu člověka, který si myslí, že by se NATO mělo změnit na útočnou organizaci. A přitom mluví o tom, jak mu jde o mír. Takový člověk nepochopil, jak funguje kolektivní obrana. Mluvit o trvalém míru je opravdu iluze. Od druhé světové války jsme tu měli i válku v Jugoslávii, což pan Babiš možná nezaznamenal. To ale neznamená, že nemáme o mír usilovat, samozřejmě,“ rýpnul si do Babiše.

„Já mluvím o Evropě. Humanitární bombardování Jugoslávie mě skutečně mrzí. Škoda, že tomu nikdo nezabránil, umírali tam lidé,“ reagoval expremiér a prezidentský kandidát v debatě na Deníku.

Tagy: