Pečovatelky ve Stráži nedostaly včas mzdy, stávku však zrušily. Senioři za to nemohou, říkají

S odhodláním stávkovat dorazily ve středu ráno do práce pečovatelky soukromého domova pro seniory ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku. Důvodem byly zpožděné výplaty. Nakonec se rozhodly, že nemohou nechat potřebné seniory napospas osudu. „Stávkujeme tak trochu, poskytujeme jen základní péči,“ řekla reportérovi CNN Prima NEWS jedna z naštvaných pečovatelek.

„Chtěly stávkovat, sešly se dole u vchodu, ale nakonec od toho ustoupily, že v tom lidi nenechají. Já myslím, že se měly sebrat a jít domů. Pracují tady za pár drobných, je jich málo, nevědí, kam dřív. Zasloužily by si mnohem víc peněz,“ řekl reportérovi jeden z klientů domova. Dovnitř do zařízení za nespokojenými zaměstnankyněmi se reportér nedostal. „Nemůžete s nimi mluvit, porušily by pracovní smlouvu, mají podepsanou mlčenlivost,“ vysvětlila mu vedoucí domova na vrátnici.

ČTĚTE TAKÉ: Stávka praktických lékařů nebude. Ministerstvo zdravotnictví jim přidá peníze

Samy pečovatelky navíc podle svých slov mají zákaz opouštět budovu před koncem pracovní doby, a tak své výhrady sdělovaly pouze z balkónu. „Peníze už měly dorazit, ale na účtu nejsou. Přitom už jsme kvůli tomu musely minulý měsíc podepisovat posun výplatního termínu o týden později. Je mezi námi spousta samoživitelek a už nám chodí upomínky za nezaplacené energie, musíme zaplatit dětem obědy ve škole, ve školce,“ zlobila se jedna ze zaměstnankyň.

Její kolegyně vysvětlila, proč se nakonec rozhodly zamýšlenou stávku zrušit. „Klienti za to nemohou, někdo se o ně postarat musí. Dát jim najíst, vyměnit plenu, posadit na vozík,“ krčila rameny.

Situaci v domově, kde aktuálně žije zhruba stovka klientů, se znepokojením sledují město i Liberecký kraj. „Mají údajně problémy s nedoplatkem za energie. My jim s tím ale nepomůžeme, je to soukromé zařízení, musí si to vyřešit sami. Byli bychom rádi, kdyby se jim podařilo situaci stabilizovat, protože máme do budoucna zájem zařadit je do naší sítě,“ uvedl Petr Tulpa, radní Libereckého kraje pro sociální věci.

V to,  že domov finanční problémy ustojí, doufá i starosta Stráže pod Ralskem Zdeněk Hlinčík. „Pro nás je důležité, aby to fungovalo, už jsem se dotazoval pana ředitele, jak to s nimi je,“ řekl Hlinčík. Ředitel domova Stanislav Nepivoda je aktuálně nemocný, má covid. CNN Prima NEWS ale poslal ve středu zprávu, že problém s penězi je vyřešený. „Výplaty jsou odeslány a dnes (ve středu, pozn. red.) do večerních hodin budou všichni zaměstnanci mít výplatu na účtu,“ sdělil stručně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bolest zubů přes noc? Není šance na zákrok. Pohotovosti jsou zavřené, nikdo je nechce platit

Tagy: