Bolest zubů přes noc? Není šance na zákrok. Pohotovosti jsou zavřené, nikdo je nechce platit

Absence zubních pohotovostí otevřených přes noc

Nejsou zubní pohotovosti

Každý, kdo má zkušenost s noční bolestí zubů, ví, jak úmorná umí být. Pokud nepomůže prášek proti bolesti, musí pacient na ošetření vyčkat až do rána. Zubní pohotovost, která by měla otevřeno přes celou noc, totiž v Česku není.

Bolest zubů umí člověka potrápit. Zubařů je navíc stále velmi málo, a pokud je třeba ošetření v noci, má pacient smůlu. Musí počkat až do rána, až stomatolog otevře ordinaci. „Každý pacient by asi měl sledovat stav svých zubů. Když ho chytí bolest v noci, tak si má vzít lék na bolest, který je v každé lékárně, když není zrovna dostupná pohotovost,“ okomentoval pro CNN Prima NEWS prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

ČTĚTE TAKÉ: Antibiotika přestávají zabírat, varují experti. Objev českých vědců může tento trend změnit

V noci stomatologická pohotovost prakticky nikde není. Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové je otevřena pouze do deváté hodiny večer. „V posledních letech jsme posílili okresy. Po poradě s fakultní nemocnicí jsme usoudili, že v nočních hodinách není pohotovost dostatečně vytěžována,“ popsal pro CNN Prima NEWS mluvčí Královéhradeckého kraje Daniel Lachman.

„Nějaká noční pohotovost by měla být, alespoň jedna na okrese,“ uvedl v anketě CNN Prima NEWS jeden z dotázaných. „Zubařů je málo. Musíme napřed vyřešit jejich nedostatek a pak až dostatek časových pohotovostí,“ popsal další.

Například zubní pohotovost v krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně má otevřeno o víkendu a o svátcích od osmi do třinácti hodin. „Myslím, že pár nočních pohotovostí by být v republice mělo, minimálně v těch největších městech,“ dodala další dotázaná v anketě.

Ani v Praze není pohotovost přes noc

Situace ale není lepší ani v hlavním městě. V Praze aktuálně fungují tři zubní pohotovosti –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ v nemocnici Na Františku, v Thomayerově nemocnici a Městské poliklinice ve Spálené ulici. Právě v poslední zmíněné mají nejdelší otevírací dobu. Ve všední dny mají otevřeno až do půl dvanácté večer, o víkendech a o svátcích potom do deseti hodin večer.

„Za pohotovosti plně odpovídají kraje a krajská zastupitelstva. Záleží na nich, jak je zorganizují a kolik do toho dají finančních prostředků. Chceme systém zlepšit, chceme, aby odpovědnost za pohotovosti, včetně těch stomatologických, měly zdravotní pojišťovny,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

„Ty žádné zubní lékaře nemají, musejí je tedy nějak hodně zaplatit z peněz, které taky nemají. Je to proto, že kraje, které peníze na financování těch pohotovostí, chtějí použít třeba na slavnosti piva nebo vína,“ dodal Šmucler. Zatím není jasné, jestli se situace někdy v budoucnu zlepší. Určitě by ale pomohla pravidelná návštěva zubaře, aby pohotovost nebyla třeba.

„Je to proto, že kraje, které peníze na financování těch pohotovostí mají, je chtějí použít třeba na slavnosti piva nebo vína,“ dodal Šmucler. Zatím není jasné, jestli se situace někdy v budoucnu zlepší. Určitě by ale pomohla pravidelná návštěva zubaře, aby pohotovost nebyla třeba.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stávka praktických lékařů nebude. Ministerstvo zdravotnictví jim přidá peníze

Tagy: