Pedagog, poslanec a děkan se šrámem. Kdo je kandidát na ministra školství Balaš?

Vladimír Balaš

Kdo je kandidát na ministra školství Vladimir Balaš?

Starostové a nezávislí navrhli poslance Vladimíra Balaše na post ministra školství místo Petra Gazdíka. Ten ve funkci skončí 30. června poté, co úniky ze spisů ukázaly na jeho kontakty s obviněným podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem v kauze Dozimetr. Ústavní právník Balaš dříve působil jako děkan na právnické fakultě v Plzni, v té době mimo jiné přijal na výjimku ke studiu tehdejšího senátora a bývalého ministra vnitra Jana Rumla.

Třiašedesátiletý Balaš se narodil v Prostějově. Absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy (1982), má na kontě řadu zahraničních studijních pobytů. Během působení v Ústavu státu a práva Akademie věd ČR (dříve Československá akademie věd) se stal kandidátem věd, jako pedagog dosáhl hodnosti docenta.

Od října roku 2021 je poslancem, kandidoval v Praze za hnutí Starostové a nezávislí. Do dolní komory Parlamentu se dostal díky preferenčním hlasům. Ve Sněmovně působí mimo jiné jako místopředseda ústavně-právního výboru, je členem stálé komise pro Ústavu, zasedá ale i v zahraničním výboru.

Kandidát na ministra školství Balaš je uznávaný odborník na ústavní a mezinárodní právo. Nejprve pracoval na okresní prokuratuře na Praze-západ, v roce 1984 nastoupil do Ústavu státu a práva, kde začínal jako stážista. Později se stal interním aspirantem, pak vědeckým pracovníkem. Od poloviny 90. let do roku 2002 byl jeho ředitelem. V současnosti působí v dozorčí radě ústavu.

Jako pedagog působil na Univerzitě Karlově, Jihočeské univerzitě nebo Západočeské univerzitě v Plzni, kde stál u zrodu tamní právnické fakulty a v letech 1993 až 1999 byl jejím prvním děkanem.

Pochybné přijetí Rumla

V té době musel vysvětlovat přijetí někdejšího senátora Jana Rumla ke studiu. „Je běžné, že vysoké školy někdy takto přijmou významnou osobnost, třeba známého sportovce, protože jim to zvyšuje kredit. Na Západě by mi za to poděkovali. Kromě toho Ruml nemohl v minulém režimu studovat, tak jsem mu vyšel vstříc,“ vysvětloval tehdy Právu.

„Nemohl jsem studovat, a tak mi vyšli vstříc. Bylo to horší, dokonce si pamatuji, že u zkoušky seděli dva,“ tvrdil Ruml.

Balašovo jméno podle deníku Právo figurovalo v roce 1999 i na rozhodnutí o přijetí syna tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové, i když měl velmi podprůměrný výsledek. Nicméně Balaš tehdy tvrdil, že jeho podpis někdo zfalšoval a Jaroslava Beneše prý nepřijal. „Nemám se za co stydět,” hájil se v pondělí po schůzce s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Děkana plzeňské fakulty dělal podle šéfa STAN Víta Rakušana před příchodem „partičky, která dávala diplomy za prachy nejrůznějším lidem“. „Nevidíme nic, co by bylo morálně pochybné tak, aby nemohl vykonávat funkci ministra školství,“ hájil v pondělí svého kandidáta Rakušan.

V roce 2003 tehdejší prezident Václav Klaus nominoval Balaše, tehdy šéfa jeho poradního týmu, na člena Ústavního soudu, senátoři s tím ale nesouhlasili. Zazněly při tom například pochybnosti o jeho účasti v kauze Investiční a poštovní banky (IPB). Vladimír Balaš jakékoli spojení s manažery zkrachovalé banky popřel.

V 90. letech byl Balaš jako nestraník za ODS zvolen do zastupitelstva Plzně, v roce 2014 kandidoval v Praze 5 do Senátu za TOP 09 a STAN, nepostoupil ale do druhého kola.

Kandidát na šéfa resortu školství je ženatý, má dva dospělé syny. V pondělí při příchodu do Strakovy akademie na jednání s premiérem řekl, že se v případě nástupu do funkce bude snažit školství „podporovat, rozvíjet a posouvat ho správným směrem“.

Vicepremiér a šéf STAN Vít Rakušan po jednání Ústředního krizového štábu řekl, že Starostové do funkce vybírali asi ze sedmi kandidátů. „Výběr jsme uzpůsobili odborné kvalifikaci a zkušenosti s evropskými strukturami,“ popsal. Ministr školství vede čtyři rady ministrů při předsednictví v EU, podotkl Rakušan, důležitá byla i jazyková vybavenost.

Na ministerstvu si Balaš podle ministra vnitra vytvoří tým spolupracovníků, který bude rozumět i regionálnímu školství. Zástupci základních a středních škol v pondělí uvedli, že nevědí, co mohou od Balaše očekávat, protože je pro ně neznámý. Očekávají ovšem, že naváže na práci svých dvou předchůdců Roberta Plagy (za ANO) a Petra Gazdíka. Předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček se obává toho, že Balaš nemá velké znalosti o regionálním školství. Podle šéfa Asociace ředitelů základních škol Luboše Zajíce budou důležité jeho manažerské schopnosti.

Tagy:
Plzeň politika Petr Gazdík ministerstvo školství ministr školství Starostové a nezávislí vláda profil Vladimír Balaš Jan Ruml