Pekarová se vysmála Babišovi, přirovnala ho k Jakešovi. Arogantní paní, reagoval šéf ANO

Andrej Babiš a Markéta Pekarová Adamová

K VĚCI 17.10.2023

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) si na sociálních sítích rýpla do předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Prostřednictvím sestříhaného videa jej přirovnala k Miloši Jakešovi, bývalému generálnímu tajemníkovi ÚV KSČ. Na podobnost dnes již zlidovělých hlášek, jako jsou „brojlery“ či „motýle“, lidé upozorňovali již v minulosti. Babiš v reakci pro CNN Prima NEWS Pekarovou označil za arogantní osobu, která šíří nenávist a zlobu.

„A mně pořád vrtalo hlavou, koho mi pan kolega Babiš připomíná,“ napsala Pekarová na svém Facebooku. K tomu přidala video, na němž se střídají úryvky Babišových veřejných výstupů z posledních let s hláškami Miloše Jakeše z léta 1989.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: I Kalousek by dopadl líp než Pekarová, rýpl si Zahradil. Šéfce TOP 09 se vysmál kvůli průzkumu

Jakeš byl v té době generálním tajemníkem ÚV KSČ – de facto nejmocnějším mužem tehdejšího totalitního Československa. Některé Jakešovy hlášky z jeho projevu v Červeném Hrádku u Rokycan doslova zlidověly. Komunistický politik si mimo jiné popletl brojlery s bojlery a zpěvačku Hanu Zagorovou označil za „milou holku, která ale už tři roky po sobě bere 600 tisíc korun každý rok“.

Někteří kritici Babišovy výroky – například „My chceme znovu motýle“ – přirovnávají právě ke zmatenému projevu Jakeše. Redakce CNN Prima NEWS požádala Babiše o reakci.

„Nebudu komentovat výroky paní, která soustavně uráží občany naší země a chová se k nim arogantně. Demonstranty pak povýšeně nazývá jako podporovatele Varšavské smlouvy a šíří nenávist a zlobu. To mi za to nestojí,“ sdělil expremiér z ANO v narážce na zářijové události.

Pekarová tehdy označila protivládní demonstraci v Praze, kterou organizovalo hnutí PRO, za dny Varšavské smlouvy. Svým prohlášením popudila některé opoziční politiky.

„Je potřeba říct, za co ti lidé plédují. Chtějí například vystoupení z EU a NATO. Neuvědomují si, že by kvůli tomu výrazně zchudli. Tvrdí, že žijeme v totalitě, což objektivně není pravda. Řada lidí nechce žít ve svobodné společnosti a chtějí vládu pevné ruky. Ale klíčové je srovnat jejich počet s těmi, kteří přijeli do Mošnova za technikou NATO,“ hájila se později ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: