I Kalousek by dopadl líp než Pekarová, rýpl si Zahradil. Šéfce TOP 09 se vysmál kvůli průzkumu

Jan Zahradil a Miroslav Kalousek

CO NA TO MINISTR (41)

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) si na sociálních sítích rýpl do šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové z koaliční TOP 09. Poukazoval na její neblahý výsledek v průzkumu důvěryhodnosti od agentury CVVM. Do diskuse se později vložil exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Vám by důvěru vyjádřila jen vaše rodina, a to jenom proto, že byste ji přísně kontroloval,“ vzkázal Zahradilovi.

„Aspoň nějaká jistota v nejistém světě. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová obhájila podle této tabulky pozici nejméně důvěryhodného politika ze všech zkoumaných. Rozdíl mezi důvěrou (12 procent) a nedůvěrou (77 procent) je skutečně impozantní. To nedokázal ani Míla Vlček (bývalý předseda Sněmovny za ČSSD, pozn. red.) blahé paměti. Gratulace do TOP 09,“ rýpl si Zahradil do koaličních partnerů na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdo složí příští vládu? Bez ANO to asi nepůjde. Přidat se může ODS či SPD

Člen ODS svým příspěvkem narážel na průzkum agentury CVVM, která zkoumala, jaké důvěře se těší vrcholní politici u české veřejnosti. Nejlépe na tom je prezident Petr Pavel, kterému podle výsledků průzkumu CVVM věří více než polovina občanů. Druhé a třetí místo obsadili lídři opozice – šéf ANO Andrej Babiš a předseda SPD Tomio Okamura.

Naopak Pekarová v průzkumu totálně propadla. Podle exministra financí Miroslava Kalouska by však Zahradil dopadl ještě hůř než šéfka TOP 09. „Pořád jste ještě politik, pane exkolego. Zkuste si to změřit na sebe. Bude to jednoduché. Důvěru vám vyjádří jen vaše rodina, a to jenom proto, že ji budete přísně kontrolovat,“ glosoval spoluzakladatel TOP 09.

Zahradil pak na Kalouskovu kritiku reagoval následovně: „Pane exkolego, ta galantnost vás šlechtí. Jsem si ale jist, že dokonce i vy byste měl lepší skóre než vaše paní předsedkyně.“

Názorové přestřelky Zahradila s TOP 09 nejsou ničím neobvyklým. „Pekarová je o tři levely hloupější než Babiš,“ prohlásil kupříkladu letos v březnu. Redakce CNN Prima NEWS tehdy oslovila Pekarovou i Kalouska, aby na ostrá slova zareagovali. Kalousek stručně sdělil: „Zásadně nekomentuji výroky pana Zahradila.“ Pekarová odpověď neposkytla.

Zahradil se také staví proti tomu, aby ODS v evropských volbách 2024 kandidovala společně s TOP 09 a KDU-ČSL. „Jistěže chce TOP 09 jít společně v koalici – jinak je budoucí počet europoslanců TOP 09 nula,“ dodal.

Ani Pekarová o Zahradilovi nesmýšlí zrovna pozitivně. „Slovy podporovatele čínských bolševiků se nezabývám, a tudíž si o nich nic nemyslím. Červenou kontrolkou by pro mě bylo, kdyby TOP 09 nebo mě osobně lidé typu pana Zahradila chválili,“ uvedla v srpnu pro CNN Prima NEWS.

Tagy: