Pelikán: Íránci ještě něco Izraeli provedou. Že jim někdo odpráskne hosta, je hodně urážlivé

Petr Pelikán

Jan Farský, Kateřina Konečná, Petros Michopulos, Thomas Kulidakis, Petr Pelikán, Petr Hladík

Írán na zabití šéfa Hamásu Ismáíla Haníji na jeho území zřejmě bude reagovat, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS orientalista Petr Pelikán. Odveta by měla být namířena proti Izraeli, který za zabitím Haníji zřejmě stojí, ačkoliv se k útoku dosud nepřihlásil.

Írán podle Pelikána na středeční zabití lídra Hamásu zareaguje silněji než na dronový útok z dubna. Tehdy sice muslimský stát na Izrael vyslal okolo 300 bezpilotních letounů (a podle webu Al-Džazíra se mělo jednat o největší koordinovaný útok v dějinách světa), o kterých ale židovský stát věděl několik hodin dopředu, než doletěly k jeho území.

ČTĚTE TAKÉ: Erdogan hrozil útokem na Izrael. Ať nedopadnete jako diktátor Husajn, zaznělo z Jeruzaléma

Velkou většinu dronů a střel byl navíc Izrael za pomoci spojenců schopen zlikvidovat. „Írán asi skutečně neměl v úmyslu dělat něco jiného než velké gesto,“ řekl k dubnovému útoku Pelikán. To samé ale podle něj nebude platit o odvetě za Haníjiho smrt, ke které podle něj dojde.

„Toto to už je něco, na co Írán zřejmě bude reagovat. Možná ne hned, Íránci jsou hodně trpěliví, ale zřejmě něco podniknou,“ řekl Pelikán ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zabitím Haníjiho na jejich území, a navíc v hlavním městě Teheránu, podle něj byla pohaněna jejich čest a zpochybněna způsobilost tamní vlády. „Gesto, kdy jim na inauguraci nového prezidenta někdo odpráskne hosta přímo v hlavním městě, je hodně urážlivé,“ řekl Pelikán.

Šéf palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíl Haníja byl zabit ve středu při leteckém útoku na rezidenci v Teheránu. Hamás, který ovládá Pásmo Gazy, přičetl odpovědnost za tento útok Izraeli. Židovský stát se k činu nepřihlásil.

Netanjahu: Izrael je připraven na jakoukoli agresi

Íránský vůdce Alí Chameneí podle deníku The New York Times vydal příkaz k přímým úderům na izraelské území kvůli zabití šéfa politického křídla Hamásu Ismáíla Haníji v Teheránu. Deník to tvrdí s odkazem na tři nejmenované íránské zdroje. Chameneí, který je také velitelem ozbrojených sil, tak podle listu učinil na středečním zasedání íránské bezpečnostní rady. Konkrétní provedení úderů prý íránští armádní velitelé teprve zvažují.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zase v televizním projevu národu sdělil, že země zasadila zdrcující rány spojencům Íránu v regionu a je připravena tvrdě oplatit jakoukoliv agresi vůči židovskému státu, ať už přijde odkudkoli. Izrael je podle něj připraven na všechny scénáře a čekají jej náročné dny.

Země se totiž přihlásila k útoku na významného velitele libanonské teroristické skupiny Hizballáh Fuáda Šukra, který při něm zahynul. „Zlikvidovali jsme pravou ruku (vůdce Hizballáhu) Hasana Nasralláha, který byl přímo zodpovědný za masakr dětí,“ uvedl izraelský premiér s odkazem na smrt 12 dětí a mladistvých, kteří zahynuli v sobotu po dopadu rakety na hřiště na Izraelem okupovaných Golanských výšinách. Izrael sobotní útok připisuje Hizballáhu, ten to však odmítá.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Netanjahu v Kongresu hřímal o střetu civilizace s barbarstvím. Před budovou zasahovala policie

Tagy:
Izrael politika Írán Pásmo Gazy Palestina Hamás Benjamin Netanjahu Teherán Petr Pelikán Hizballáh Sajjid Alí Chameneí Al-Džazíra Ismáíl Haníja konflikt, válka a mír