Peníze ze sociálního systému jdou na válku. Rusy čeká náraz do zdi, varuje Just

Rusko vydá na válku příští rok třetinu rozpočtu. Pocítí to důchodci.

Třetina příjmů ruského rozpočtu půjde příští rok na válku s Ukrajinou a vnitřní bezpečnost. Podle politologa a spolupracovníka CNN Prima NEWS v Moskvě Jiřího Justa zemi čeká nedostatek příjmů z plynu a ropy. Ruský lid podle něj zažije tvrdý náraz do zdi, na zbrojení totiž poputují například i finance určené pro sociální systém, což pocítí například ruští důchodci.

Podle politologa Jiřího Justa se budou důchody zvyšovat maximálně o pět procent. „Inflace v Rusku se oficiálně pohybuje mezi 11 a 12 %, což ruští důchodci nebudou příliš kvitovat,“ poukázal na rozdíl Just, podle nějž je jasné, že investice i peníze na sociální sféru jdou na válku. V Rusku se o tom jen veřejně nemluví.

„Válka maximálně vyčerpává a zaměstnává ruský rozpočet. Země tak čeká nedostatek příjmů z energetických surovin, protože je závislá na příjmech z exportu plynu a ropy ještě více než před válkou,“ konstatoval politolog. Podle něj to Rusové příští rok nebudou mít jednoduché. „Nebál bych se slova náraz do zdi,“ dodal v této souvislosti.

Výdaje na vnitřní bezpečnost se taktéž zvyšují. Rusko se tak chce pojistit před možnými protesty odpůrců režimu. „Dále jdou peníze hlavně na platy Putinovy elitní armády. Ruský režim chce udělat maximum, aby se udržel u moci,“ uzavřel Just.

Celý rozhovor s Jiřím Justem najdete v úvodním videu.

Tagy: