Philipp: Rakušan by měl posílit policejní kontroly hospod. Bez nich nemají opatření smysl

Tom Philipp

360° 22.12.2021

Nová opatření musí být podle poslance Toma Philippa (KDU-ČSL) vymahatelná, jinak nemají smysl. „Předpokládám, že nový ministr vnitra Rakušan zde dá impulz pro policii, aby například více kontrolovala restaurace,“ podotkl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Philipp coby člen vládní strany uvedl, že opatření ohlášena ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) a premiérem Petrem Fialou (ODS) byla očekávaná. „Sice jsme kritizováni, že jsou opatření měkká a máme být ostřejší, ale tato zlatá střední cesta je podle mě správná,“ podotkl.

Poslanec Julius Špičák (ANO) však mínil, že jsou opaření těžko vymahatelná. „Jsou to opatření, která nebudou mít žádný velký vliv, a kromě toho se bude řada z nich špatně kontrolovat, jestli vůbec,“ sdělil. Philipp však uvedl, že bez toho, aniž by se opatření kontrolovala, nemají smysl.

„Předpokládám, že nový ministr vnitra Rakušan zde dá impulz pro policii, aby například více kontrolovala restaurace. Je to základ, nemá smysl dělat opatření, když nebudou dostatečně kontrolovaná,“ pokračoval.

Je toho názoru, že je nutné lidi upozorňovat, že jedinou cestou, jak se z pandemie dostat, je očkování a mírné restrikce, tedy kontroly. „Přimět tak méně disciplinované, aby se zařadili a začali spolupracovat. Nečekejme ale zázrak, omikron je intenzivní virus, který nás všechny časem nakazí, ale průběh bude mírnější než u delty,“ zdůraznil.

Lidé nebudou opatření dodržovat

Poslankyně Karla Maříková (SPD) je však k vymáhání opatření skeptická. „Krajské hygienické stanice nezvládají trasovat. Jsem zvědavá, jak budou kontrolovat opatření. Neočekávám, že je lidé budou dodržovat,“ prohlásila s tím, že je zvědavá, jak vláda povede lidi k vlastní zodpovědnosti a zda se jí to vůbec podaří.

Špičák v tomto tvrzení Maříkovou podpořil. „Jediné místo, kde po mně chtějí potvrzení o očkování, je televize Prima. Nikde jinde ho nechtějí. Podívejte se na záběry z hor, třeba Krkonoš. Sjezdovky plné lidí, na vleku čekají stovky dalších. Nejsou tam žádné rozestupy, nikdo nemá roušky. To je realita,“ mínil.

Philipp však argumentoval tím, že provozovatelé zařízení budou mít povinnost kontrolovat, zda jsou lidé po covidu nebo očkovaní. „Musíme prostoupení populace zbrzdit. Když bude infekce posílat pacienty do nemocnic, tak musíme zajistit, aby nebyly přeplněné. Což tato opatření pomohou zajistit,“ uzavřel.

Tagy: