Dojemná pieta za oběti tragické nehody i vztek. Proč policie nekonala, nechápou pozůstalí

Británie stále nevyšla ze šoku z tragické nehody pětice mladých lidí. Hromadné vigilie za její oběti se v Cardiffu účastnily stovky lidí. Pozůstalí na místě řekli, že nejsou spokojeni s prvotním přístupem policie k celému incidentu. Dvě přeživší oběti totiž strávily po nehodě téměř dva dny uvězněné v autě se třemi mrtvými kamarády, aniž by jim někdo pomohl. Vše nyní bude prošetřovat Nezávislý úřad pro policejní chování (IPOC).

V úterních večerních hodinách se v místech tragické nehody z páteční noci konala veřejná pieta, která vzbudila obrovský zájem. „Davy lidí s balónky ve tvaru srdce, květinami a vzkazy se na místě shromáždili, aby vzdaly hold obětem havárie,“ popisují Sky News. Učinily tak dvěma minutami ticha, ale i ohňostrojem.

ČTĚTE TAKÉ: Dostane se Bronson na svobodu? Slavný násilník si odseděl 50 let. Teď prosí o milost

Při nehodě zemřely dvě dívky, jedna přežila s těžkými zraněními. Ač incident vypadá jako důsledek pátečního flámu, trojice dívek prý takovým životem nežila. „Byly oblíbené, party život pro ně ale nebyl úplně typický, jejich páteční akce byla spíš ojedinělá, proto si myslíme, že bylo něco špatně,“ řekla jejich kamarádka Tamzin Samuelsová.

Jednou z obětí nehody je i Rafel Jeanne, jehož otcem je bývalý fotbalista Queens Park Rangers či Cardiffu Leon Jeanne. „Jsem hrdá na to, že to byl můj bratr a jsem unesena tím, kolik lidí sem přišlo,“ vzpomenula pro Sky News sestra mladého muže Ffion Actieová.

Bohorovný přístup policie bude prozkoumán

Na celém případu je velmi zvláštní, s jakou prodlevou byl pohřešovaný Volkswagen Tiguan, ve kterém pětice havarovala, nalezen. A to i přesto, že se stál celou dobu v křoví nedaleko rušné silnice. „Oblastí jsem projel v sobotu odpoledne autobusem se svým synem a ničeho jsem si nevšiml, cítím se vinen,“ uvedl pro britský Express Paul David, obyvatel Newportu a jeden z účastníků vigilie.

Auto bylo nakonec objeveno v neděli v noci, tedy takřka 48 hodin po jeho zmizení. CNN Prima NEWS již informovala, že si na policii stěžovala například Anna Certoviczowá, matka přeživší Sophie Russonové, na pietě se pak přidali další. „Mohli udělat mnohem více, pátrání veřejně vyhlásili strašně pozdě, asi hodinu předtím, než jsme je našli,“ připomíná Samuelsová zásluhu bezmála dvou stovek dobrovolníků, kteří mladou pětici hledali o víkendu na vlastní pěst.

Ředitel IPOC David Ford potvrdil, že zahájil prověřování celého postupu. „Moje myšlenky jsou s rodinami a přáteli těch, kteří tragicky přišli o život. Po pečlivém zvážení všech okolností jsme se rozhodli nezávisle prošetřit, jak policie reagovala na oznámení o pohřešovaných osobách,“ vypověděl pro Express.

Pětice se potkala v baru Muffler v Newportu, následně vyrazila do Portcawl na waleském pobřeží. Jejich Volkswagen Tiguan byl naposledy spatřen okolo druhé hodiny ranní z pátku na sobotu v Pentwynu v Cardiffu. Posléze bylo potvrzeno, že třemi mrtvými jsou Eve Smithová, Darcy Rossová a Rafel Jeanne. Sophie Russonová a Shane Loughlin jsou s vážnými zraněními ve stabilizovaném stavu v nemocnici.

Tagy:
nehoda policie Velká Británie Volkswagen Tiguan zahraničí havárie Wales Cardiff Sky News Newport Queens Park Rangers FC Leon Jeanne David Ford