Písmo svaté podle Trumpa. Exprezident vydává bibli se svým jménem, tiskne mu ji Čína

Americký exprezident a republikánský kandidát Donald Trump ve svém boji o Bílý dům pravidelně využívá i křesťanskou víru. Opíral se o podporu i některých veřejnosti známých pastorů, nedávno navíc vydal vlastní verzi bible. S tou však naráží, kritizují ji totiž někteří duchovní. Navíc se s ní váže několik paradoxů. Prodává se za zhruba 1400 Kč, ačkoliv její výrobní náklady mají být za asi jen 70 Kč. Bible s jeho podpisem pak vyjde na celé jmění. A ačkoliv často kritizuje Čínu, že krade Američanům práci, podle zjištění AP se kniha hromadně tiskne právě v asijské velmoci.

Toužíte po bibli podle Donalda Trumpa? Vyjde vás na 59,99 dolaru, čili zhruba na 1400 korun. Ale pokud chcete publikaci s jeho vlastním podpisem, tak vás svaté písmo podle amerického exprezidenta vyjde na rovný tisíc dolarů (přes 23 tisíc korun).

ČTĚTE TAKÉ: Volby v USA do detailu: unikátní mapy, grafy i průzkumy. Vše o kandidátech i systému

Kde se vůbec bible s Trumpovým jménem na vazbě vzala? V originálu nese název „Bůh žehnej USA bible“ podle vlastenecké písně country zpěváka Lee Greenwooda. Právě ten před třemi lety, na 20leté výročí od teroristického útoku na Světové obchodní centrum (WTC) teroristy z Al-Káidy, ji začal vydávat. A nejnovější vydání nese právě Trumpovo jméno, neboť exprezident ji oficiálně podpořil.

„Všichni byste si měli pořídit kopii ‚Bůh žehnej USA bible’ hned a šiřte naše křesťanské hodnoty s dalšími. Učiňme Ameriku opět modlící,“ láká kupující v oficiálním videu Trump. O videu informovala i americká stanice CNN.

Bible s Trumpovým jménem je jiná například v tom, že obsahuje i natištěnou Deklaraci nezávislosti, Listinu základních práv či ústavu Spojených států amerických. Greenwood se na stránkách rovněž chlubí právě Trumpem. „Ano, toto je jediná bible podpořená prezidentem Trumpem,“ stojí na webu.

Zajímavá je v souvislosti s Trumpovou biblí také linka s Čínou. Exprezident do asijské velmoci často kope, neboť v ní vidí silného rivala a tamní prezident Si Ťin-pching neopětoval jeho přátelství. Čínu například kritizuje, že bere Američanům práci.

Agentura AP však zjistila, že se nové vydání bible hromadně tiskne právě v Číně. Výrobní náklady mají činit méně než tři dolary za kus (zhruba 70 korun), čili pakatel ve srovnání s tím, co si za ní Greenwood s Trumpem nechávají zaplatit od svých příznivců.

Cesta ke kultistickému chování, míní pastor

Křesťanský pastor Ben Marsh pro CNN komentoval, že Trump a jeho příznivci si tímto způsobem zkouší v podstatě přivlastnit náboženství a odklání se od svobody, na které je demokracie založená. Podle jeho mínění navíc Trump může náboženství zneužít.

„Může to vytvořit chování viděné u kultů k jejich vůdcům. Lidé si najednou už nemusí jen říkat: ‚To je správný chlap, líbí se mi jeho politika.’ Místo toho mohou tvrdit: ‚Ten muž je vyvolený Ježíšem. Teď ho musíme následovat kamkoliv půjde’,“ komentoval pro CNN pastor.

Pozastavil se i nad tím, že řada křesťanských pastorů a kazatelů se staví za Trumpa. „Máte náboženské vůdce, kteří tvrdí, že vás (demokraté) zavřou a vezmou vám vaše děti. Jen pouhé lži,“ pokračoval Marsh.

„Věřící“ Trump a jeho nekřesťanské kauzy

Sám Trump je přitom podle svých slov sice křesťan, ale nevyhraněný. K tomuto rozhodnutí se měl odhodlat během svého pobytu v Bílém domě a na popud své osobní duchovní poradkyně Pauly Whiteové-Cainové – další křesťanské kazatelky.

Ta proslula svým kuriózním kázáním během voleb v roce 2020. Ve svém kázání pastorka také mluvila o tom, že Trumpovi letí na pomoc andělé. „Andělé byli právě vysláni z Afriky... Ve jménu Ježíše i z Jižní Ameriky... míří sem,“ hlásá například Whiteová-Cainová. O jejím divokém kázání plném gestikulací jsme psali zde.

Trumpův život však rozhodně nevypadá jako u člověka, který by se řídil křesťanskou vírou. Během života se již dvakrát rozvedl a táhne se za ním hned několik nevěr. Na kontě má mít i sexuální skandály, obtěžování a obvinění ze znásilnění. Kvůli těmto věcem musel i během volební kampaně k soudům.

Náboženství je v amerických prezidentských volbách hojně využíváno. Křesťanští kazatelé na straně Trumpa už před lety a i dnes například tvrdí, že demokraté jsou „démonická konfederace“, nebo že provozují „čarodějnictví“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump místo debaty půl hodiny tančil. V davu omdleli lidé, exprezident o incidentu vtipkoval

Tagy:
CNN kniha Světové obchodní centrum náboženství křesťanství Ježíš Kristus politika vláda USA Čína Donald Trump prezidentské volby v USA 2024 Kamala Harrisová Bible Americké volby 2024 systémy víry Ben Marsh