Plán B je vláda ODS s ANO bez Babiše, tvrdí předseda SPD. Špion Okamura, směje se Kupka

Poslanec a předseda SPD Tomio Okamura

PARTIE Terezie Tománkové 21.8.2022

Předseda SPD Tomio Okamura v nedělní Partii Terezie Tománkové avizoval hlasování o nedůvěře vládě. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) však namítl, že opozice nemá žádný plán, pokud by vládě byla skutečně nedůvěra vyslovena. Okamura namítl, že se ve Sněmovně údajně hovoří o vládě ODS s hnutím ANO bez předsedy Andreje Babiše. To však Kupka odmítl.

„Oslovili jsme hnutí ANO, aby připojili podpisy při hlasování o nedůvěře vládě. Cílem hlasování je politicky svrhnout vládu Petra Fialy,“ oznámil v Partii Okamura.

Kupka mu vytknul, že jiná varianta vlády ve Sněmovně nyní ani neexistuje. „Že opozice chce vyvolat hlasování o nedůvěře, je její právo, ale nemá plán B. Není varianta vlády SPD a ANO, nemají nadpoloviční většinu v Poslanecké sněmovně,“ vysvětlil ministr dopravy.

Okamura však hovořil o údajném jednání ODS s hnutím ANO. „Plán B je domluva na jiném půdorysu v Poslanecké sněmovně. Kupka to ví. Vy jste od loňska jednali s ANO o možné koalici, byť možná bez Andreje Babiše. Pravda to je, vy to ale nemůžete říci, já to taky vím,“ tvrdil předseda SPD. Kupka se však takovým úvahám vysmál: „Prezentoval to špion Tomio Okamura,“ řekl.

Podle Okamury by však bylo přínosem, kdyby současná vláda skončila. „Jsem přesvědčen, že kdyby vláda skončila, tak se domluvíme na lepším půdorysu pomoci. Řešením mohou být i předčasné volby. Jsme připraveni hned sednout ke stolu,“ sdělil.

Podle Kupky však šéf SPD nabízí akorát národní ostudu. „Lžete. Myslíte, že když budete více křičet, tak se lež stane pravdou? Tomio Okamura nabízí nestabilitu a politickou národní ostudu. To je váš recept?“ ptal se místopředseda ODS.

Tagy:
Andrej Babiš ODS Tomio Okamura Martin Kupka ANO 2011 vláda Svoboda a přímá demokracie vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR