Císařské rady, 12 forem pomoci i vypadlá elektřina. Jurečka s Kupkou se pohádali s opozicí

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

360° (819)

Pomoc lidem v krizi není dostatečná, minimálně je pomalá. S tímto prohlášením opozice kritizuje kabinet Petra Fialy, ten se však brání. Ve stejném duchu se nesl i pořad 360°, kdy se ministři Martin Kupka (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) spolu se zástupci opozice Alešem Juchelkou (ANO) a Michalem Šmardou (ČSSD) neustále dohadovali a korigovali.

„Říkáme, že pomoc je pomalá a nedostatečná,“ uvedl na úvod poslanec Juchelka. Následně se vyjádřil k příspěvku na bydlení, který se ve společnosti řeší zejména po výroku premiéra Fialy. Ten vzkázal, že stát lidem výdaje na bydlení nad 30 či 35 procent jejich příjmu dorovná. Zapomněl však na normativ.

„Normativní náklady by se měly navýšit z toho důvodu, že ceny energií stoupají. Nevím, jak se budou hradit hypotéky, které započítány nejsou,“ podotkl Juchelka s tím, že uvidí, s čím vláda přijde. Jurečka postup kabinetu hájil. „Jako vláda jednáme a přemýšlíme nad parametrickým nastavením. Tedy i nad tím, jak zohlednit, že má domácnost hypotéku. Platí, že situaci sledujeme a budeme dělat kroky, abychom lidem pomohli,“ zdůraznil ministr práce a sociálních věcí.

Kupka: Pomoc kombinujeme

Podotkl, že 70 % domácností, které o příspěvek na bydlení zažádají, skutečně dostanou proplaceny náklady nad 30 % příjmů. „Normativ budeme aktualizovat. Je pravděpodobné, že se zpětně k 1. červenci upraví. Vláda však pomáhá,“ zdůraznil. S tím souhlasil i ministr dopravy Kupka. „Snažíme se kombinovat adresnou a plošnou pomoc. I příspěvek na bydlení, který je adresnější, má doplnit pomoc s úsporným tarifem. Ten půjde za všemi domácnostmi,“ řekl.

Stejně jako premiér Kupka připomněl, že stát nenechá nikoho padnout. Předseda ČSSD Šmarda však konstatoval, že je problém hlubší. „Pomoc musí být plošnější, robustnější. Bohužel, vláda odmítla jakýkoliv krok, aby regulovala ceny energií nebo tepla,“ uvedl. Dodal však, že Fiala a spol. má nadále možnost k regulaci přistoupit. Případně by stát mohl ČEZ stáhnout z lipské burzy.

Před takovým krokem však Kupka varoval. „Stáhnutí z lipské burzy nic nevynese. Kontrakty jsou uzavřeny na delší období a stanovují ceny pro většinu evropských států. Neznamená to, že když se stáhneme, že se stáhnou i ceny energií. Může spíše dojít k opaku, což by nás poškodilo,“ vysvětlil a dodal, že ČEZ díky obchodování na burze vyvážel přebytek elektřiny, což se promítlo do dividend. „Ty nyní používáme k pomoci lidem. Recept Šmardy by nemohl,“ dodal.

Jurečka k Juchelkovi: Nestrašte

Juchelka pronesl, že lidé, kteří budou propuštěni, skončí na úřadu práce a na dávkách. „Pokud se všude jinde nakupuje elektřina pětkrát levněji pro podniky, tak proč ne u nás? Nebylo by fér říct, že vláda nepomáhá, ale pomáhá málo a pozdě,“ pravil. Jurečka na jeho slova okamžitě zareagoval. „Nestrašte, prosím, pane Juchelko, že lidé skončí na úřadu práce. Dnes je po lidech na trhu práce obrovská poptávka,“ korigoval poslance ministr. Šmarda dodal, že nemá cenu stát proti sobě na barikádách a nadávat si.

K slovním přestřelkám však docházelo i nadále, například při debatě o válečné dani. „Jsme proti tomu, aby si vláda udělala prázdniny a vše řešila v září. Doba je náročná. Musíme získat peníze zpět a od toho, kdo je má. Jsou to banky i energetické firmy. Je rozumnější tlačit na snížení ceny, než je nechat vydělat hodně peněz a pak je zdanit. My potřebujeme regulaci ceny,“ mínil Šmarda.

Kupka však opáčil, že regulace může znamenat pouze větší výdaje pro stát. „Klidně si najdu čas a rád panu Šmardovi vše vysvětlím a předám podklady. Na vládě prázdniny nemáme, snažíme se najít nejlepší řešení pro pomoc lidem i firmám,“ oponoval. K dalšímu střetu došlo mezi Juchelkou a Jurečkou. „My jsme za covidu nenechali na rozdíl od této vlády nikoho padnout. Pomáhali jsme v době zastavené ekonomiky. Vláda vysílá signály, ale čekáme na kroky, abychom mohli lidi uklidnit,“ prohlásil poslanec ANO.

Šmarda ve tmě

„Juchelka nemluvil pravdu a lhal. Nelžete, že zde není žádná pomoc. Šmarda a Juchelka byli součástí minulé vlády, nic neudělali a teď říkají císařské rady. Proč to nedělali v předchozích letech, když viděli, jak ceny na burzách rostou? Není to tak lehké, jak říkají,“ opáčil Jurečka. Kupka následně dodal, že za celou dobu pořadu společně s Jurečkou představili již 12 forem pomoci.

K nečekanému momentu pak došlo u Šmardy, který se v průběhu pořadu, kdy se se studiem spojil z Rakouska, ocitl ve tmě. „Dorazila energetická krize,“ vtipkoval. Jeho slova však mírnil Kupka. „Energetická krize... Nevím, zda je pan Šmarda v Česku nebo Rakousku, ale aby si to lidé nevysvětlili, že se u nás zhasíná – nezhasíná a zhasínat se nebude,“ uzavřel.

Tagy: