Záludné play-off, kde se mažou rozdíly. Češi nezískali medaili od roku 2012

Češi po prohře s Finskem na MS v hokeji 2021

Přípravy na MS v hokeji (zdroj: CNN Prima NEWS)

O medaile se na mistrovství světa v ledním hokeji 2021 začalo bojovat už ve čtvrtek 3. června. Výkony českého národního týmu ale nebyly podle představ trenérů či fanoušků a národní tým vypadl ve čtvrtfinále s Finskem. Do semifinále, které se hrálo v sobotu 5. června, se probojovali ještě Němci, Američané a Kanaďané. Bronz získali Američané, kteří porazili Němce 6:1. Bitvu o zlato nakonec ovládli Kanaďané, když udolali Finy 3:2 po prodloužení.

Co je play-off?

V současné podobě herního systému mistrovství světa v ledním hokeji rozhoduje o medailistech vyřazovací část neboli play-off. Tam v ročníku 2021 postoupí čtyři nejlepší týmy ze dvou osmičlenných základních skupin a na základě výsledků a umístění jsou určené dvojice pro čtvrtfinále. Ano, to je ta fáze turnaje, kterou trenéři už roky označují za klíčovou. V případě úspěchu totiž tým postoupí mezi čtyři nejlepší a má šanci bojovat o cenné kovy. Pokud se ale nezadaří, znamená to umístění od 5. do 8. místa, což některé hokejové velmoci berou jako hrubý neúspěch.

Program play-off mistrovství světa v hokeji 2021

Čtvrtfinále

Datum Čas Soupeři Výsledek Hala
Čtvrtek 3. června 15:15 USA–Slovensko 6:1 Arena Riga
Čtvrtek 3. června 15:15 Švýcarsko–Německo 2:3s Sportovní olympijské centrum
Čtvrtek 3. června 19:15 Finsko–Česko 1:0 Arena Riga
Čtvrtek 3. června 19:15 Rusko–Kanada 1:2p Sportovní olympijské centrum

Semifinále

Datum Čas Soupeři Výsledek Hala
Sobota 5. června 13:15 USA–Kanada 2:4 Arena Riga
Sobota 5. června 17:15 Finsko–Německo 2:1 Arena Riga

Zápas o 3. místo

Datum Čas Soupeři Výsledek Hala
Neděle 6. června 14:15 USA–Německo 6:1 Arena Riga

Finále

Datum Čas Soupeři Výsledek Hala
Neděle 6. června 19:15 Kanada–Finsko 3:2pp Arena Riga

Jakým systémem se hraje čtvrtfinále?

Postup ze základní skupiny považují čeští trenéři za takový první cíl, spíše až za samozřejmost. O tom, s kým se případně utkají, rozhoduje umístění v základní skupině. Samozřejmě že čím lépe čeští hokejisté skončí, tím hůře postaveného soupeře z druhé skupiny dostanou. V ročníku 2021 se stejně jako v posledních letech uplatňuje takzvané křížové pravidlo, tedy první ze skupiny A narazí na čtvrtého ze skupiny B a obráceně. Zápasy ve čtvrtfinále poté vypadají takto: 1A–4B, 2A–3B, 1B–4A, 2B–3A.

Čtyři poražení čtvrtfinalisté se s turnajem loučí a jedou domů. Vítěze čeká jednodenní pauza a příprava na zápasy o medaile. Závěrečné boje se v roce 2021 hrají pouze v hlavní Areně Riga.

Kdo s kým hraje semifinále?

Pavouk je nastavený tak, že vítězové základních skupin se utkají až ve finále, případně v souboji o bronz. Ještě v roce 2018 se týmy do semifinále nasazovaly podle pavouka, který vznikl po základních skupinách. Nově se udělá minitabulka ze všech semifinalistů a opět hraje první se čtvrtým a druhý se třetím.

Co rozhoduje pro nasazení do semifinále?

  • umístění v základní skupině
  • získané body v základní skupině
  • brankový rozdíl v základní skupině
  • počet vstřelených gólů v základní skupině
  • umístění v žebříčku IIHF před turnajem

Pokud se tedy naplní papírové předpoklady a do semifinále postoupí první dva týmy ze skupiny A i B, může se stát, že na sebe narazí soupeři, kteří se již utkali v základní skupině.

Příklad pro letošní šampionát: Do semifinále postoupily jen týmy ze skupiny B. Z nich se utvořila tabulka a první USA šlo na čtvrtou Kanadu, druhé Finsko bojovalo se třetími Němci. Pokud by se do semifinále nasazovalo podle pavouka, hráli by Američané s Němci a Finsko s Kanadou.

Vítězové semifinálových zápasů se mohou těšit na souboj o nejcennější zlatý kov. Pro poražené turnaj nekončí a čeká je ještě duel o bronzovou medaili.

Historie play-off na mistrovství světa

Základní skupiny a následně vyřazovací fáze, náhlá smrt. O mistru světa rozhoduje jediný finálový zápas, ve kterém se všechny předchozí výsledky mažou. Systém mistrovství, který znají fanoušci ze současných šampionátů, se ale postupem doby razantně měnil.

Pokud pomineme rozdílný počet účastníků a základních skupin, revoluce v herním systému nastala na mistrovství světa v roce 1992. Předtím se turnaje účastnilo osm týmů, které spolu hrály v jedné skupině systémem každý s každým. Lepší polovina si pak vzájemné duely ještě jednou zopakovala a z konečné tabulky vzešel mistr světa. Tedy žádný pavouk.

V roce 1992 ale přišlo něco, co hokej nezažil desítky let. Šampionát se rozšířil na dvanáct mužstev. Ze dvou šestičlenných skupin se ale nešlo do žádné nadstavby, začalo klasické play-off tak, jak ho ze světových šampionátů známe v současnosti, tedy čtvrtfinále, semifinále a souboje o medaile.

Změna play-off přišla v roce 1997, kdy postupovaly tři nejlepší celky do jedné skupiny, kde se týmy utkaly každý s každým. První dva týmy poté hrály tři finálové zápasy, třetí a čtvrtý výběr se utkaly o bronz. V letech 1998 a 1999 se postupovalo ze čtyř čtyřčlenných základních skupin do dvou čtvrtfinálových, pro dva nejlepší z každé skupiny poté následovalo klasické semifinále, finále a souboj o bronz.

Aby změn nebylo málo, od roku 2000 do roku 2011 se hrálo podobným formátem jako ve dvou předchozích letech, jen přibyly dvě osmifinálové skupiny, ze kterých se vytvořily čtvrtfinálové dvojice a turnaj končil klasickým play-off pro osm nejlepších.

Od roku 2012 se hraje prakticky stejným systémem až do letošního mistrovství. Jen právě v roce 2012 a 2013 se čtvrtfinále nehrálo křížovým pravidlem, ale o účast mezi čtyřmi nejlepšími bojovaly týmy v rámci základní skupiny, například tedy 1A–4A a 2A–3A. To je z důvodů cestování, protože šampionáty se konaly shodně ve Finsku a Švédsku, jen se měnila místa pro závěrečné boje. A od roku 2014 již platí stejný systém jako na letošním mistrovství.

Tagy:
Kanada Olympijské hry Finsko program zápasy historie MS v hokeji Němci hokej čtvrtfinále Lotyšsko USA Riga česká hokejová reprezentace play-off rozpis Arena Riga Mistrovství světa v ledním hokeji Mezinárodní federace ledního hokeje playoff