Trump má hlavu na špalku, píše po atentátu CNN. Incident roztočil další spirálu nenávisti

Trump na golfovém hřišti v roce 2022

Další pokus o atentát na Trumpa

Už druhý neúspěšný atentát na Donalda Trumpa způsobí, že se spory mezi dvěma politickými tábory v USA ještě prohloubí. Vyplývá to z analýzy americké CNN. Incident podle ní ukazuje, že kandidáti během letošní kampaně doslova riskují život, čemuž už přizpůsobují bezpečnostní opatření.

„Neexistuje žádný politický návod, jak se vypořádat s dalším zjevným pokusem o atentát na prezidentského kandidáta hlavní strany během několika týdnů před volbami,“ napsala CNN k incidentu, který šokoval celé Spojené státy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tajná služba zmařila další atentát na Trumpa. Na útočníka s puškou stříleli agenti

Trump totiž přežil už druhý zjevný pokus o atentát. V červenci po něm útočník pálil ve státě Pensylvánie, teď došlo ke střelbě na Floridě. Postarší střelec měl pálit na Trumpa na jeho golfovém hřišti.

I když se republikánskému kandidátovi nic nestalo, pokus o atentát roztočil další spirálu nenávisti mezi dvěma politickými tábory. Incident také ukázal, že po letech relativního klidu jsou politicky exponované osoby v USA v nebezpečí.

„Skutečnost, že k takovým incidentům vůbec dochází, vypovídá o proudu násilí, který je stálým stínem americké politiky a který je ještě umocněn snadnou dostupností střelných zbraní. Oba kandidáti nyní promlouvají k davům pod širým nebem zpoza neprůstřelných zástěn. Nyní budou panovat nové obavy, že bouřlivé období předcházející dni voleb by mohlo zemi zavést na další temnou cestu,“ analyzuje CNN.

Jsem v pořádku, ujišťuje Trump

Sociální sítě okamžitě po útoku zaplavily reakce na šokující incident. Trump sám informoval, že je v pořádku a nic se mu nestalo. Dokonce také poděkoval Tajné službě za včasný a profesionální zásah.

„Nic mě nezpomalí. Nikdy se nevzdám!“ napsal Trump v e-mailu svým podporovatelům.

Jenže právě agenti z ochranky exprezidenta budou zřejmě čelit další kritice. Už po prvním neúspěšném atentátu v Pensylvánii museli zástupci Tajné služby na kobereček do Kongresu, teď se diskuze o jejich kompetenci znovu množí. Informoval o tom list The New York Times.

Krátce po incidentu se ozvali také demokraté. Viceprezidentka Kamala Harrisová vyjádřila radost nad tím, že je Trump v pořádku. Podobně mluvili i její pobočník Tim Walz nebo prezident Joe Biden.

Republikánský tábor se pak snažil využít nepříjemného incidentu ke sbírání bodů v kampani. Předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson po nedělní návštěvě bývalého prezidenta v jeho rezortu Mar-a-Lago naznačil, že Trump využil „božího“ zásahu, a nahrál narativu, že je Trump neporazitelný.

„Žádný vůdce v americké historii nevydržel více útoků a zůstal tak silný a odolný. Je nezastavitelný,“ uvedl Johnson.

Stejným způsobem bude chtít podle CNN využít atentáty v kampani i sám Trump.

„Je téměř jisté, že bývalý prezident využije posledních událostí k posílení svého nepodloženého tvrzení, že je obětí pronásledování, které ho má udržet daleko od moci. Je však příliš brzy na to, aby se dalo říci, zda druhý zjevný pokus o atentát bude mít větší politický dopad než ten první. Nakonec bude záležet na voličích, jak tuto nepředvídatelnou a nebezpečnou kampaň vyhodnotí,“ uzavírá analýza.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Harrisová uštědřila Trumpovi výprask, hodnotí debatu komentátoři CNN. Kde nastal zlom?

Tagy: