Trump nově odmítá další debatu s Harrisovou. Jen chce zastavit pokles preferencí, píše CNN

Republikánský kandidát Donald Trump se prozatím nechce účastnit žádné další debaty s demokratkou Kamalou Harrisovou. Středeční souboj podle svých slov stejně vyhrál. Průzkum CNN ale ukázal opak. Podle webu se Trump nechce vystavit riziku, že by těsně před volbami znovu klopýtl.

Jak už to tak bývá, reakce na noční středeční debatu mezi Trumpem a Harrisovou byly smíšené. Republikánští voliči velebili svého kandidáta, demokratičtí zase svou naději. Přesto lze napsat, že pro většinu lidí se vítězem duelu stala viceprezidentka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Debatu ovládla Harrisová, ukazuje průzkum CNN. Trump měl oslovit jen třetinu sledujících

Průzkum americké CNN a agentury SSRS ukázal, že 63 procent respondentů považuje za vítěze střetnutí právě Harrisovou. Trump oslovil jen třetinu z nich, ačkoli před debatou byly šance 50 na 50.

Jak reálně může debata ovlivnit volby, se ale měří jen velice těžko. Objevila se však řada hlasů, podle nichž má Trump obavy, že by pro něj další souboj s Harrisovou mohl dopadnout špatně. Z dalších debat proto couvá.

„Protože jsme absolvovali dvě debaty (Trump započítal i debatu s Bidenem, pozn. redakce) a protože byly úspěšné, třetí debata se konat nebude. Stejně už je pozdě, hlasování už začalo,“ řekl Trump během čtvrtečního projevu v Arizoně, ve státě, který musí republikán bezpodmínečně ovládnout, pokud chce zvítězit ve volbách.

Přitom ještě v srpnu chtěl Trump absolvovat s Harrisovou hned tři debaty. Informoval o tom web NBC News.

Bojí se Trump ztráty hlasů?

Podle analytika Stephena Collinsona je ale Trumpův argument pouze zástěrkou, kterou chce skrýt strach z další pokažené debaty.

„Trump, který obvykle neodolá příležitosti ovládnout obrazovku, si nechce zopakovat souboj, při kterém byl nepřipravený a nesoustředěný a promarnil svou nejlepší šanci porazit svého soupeře ve volbách. Bývalý prezident může správně chtít zmírnit riziko. Koneckonců průzkumy ukazují, že je s Harrisovou v patové situaci v závodě, ve kterém ho mohou favorizovat základní otázky týkající se hlavních priorit voličů, jako je ekonomika a imigrace,“ uvedl pro CNN.

Trump byl po debatě kritizován především za své výroky o migraci a potratech, pro které neměl žádné reálné důkazy. Republikán například řekl, že ve Springfieldu ve státě Ohio migranti kradou lidem domácí mazlíčky a pak je pojídají. Demokratickou stranu dále obvinil, že chce zavést možnost potratů i v devátém měsíci těhotenství.

Bitva je stále vyrovnaná

Poslední průzkumy ukazují, že debata s preferencemi voličů kdovíjak nezamávala. Souboj je nadále těsný. Čtvrteční průzkum Reuters ukazuje zvyšující se vedení Harrisové (47 procent) nad Trumpem (42 procent). Na tom, kdo vyhraje na absolutní čísla hlasů, ale vlastně tolik nezáleží. Jde jen o to, kdo si pro sebe zabere klíčové státy.

Ani sama Harrisová, zdá se, nepropadá euforii. Na mítinku v Severní Karolíně zopakovala, že se považuje v souboji za „outsidera“ a mírnila nadšení svých voličů.

„Na zásadní množství průzkumů, které by mohly vysledovat skutečný dopad debaty na průběh voleb osm týdnů před jejich konáním, je ještě příliš brzy. A výsledky debat často nejsou dobrým ukazatelem volebního výsledku,“ upozornila CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyřeším válku na Ukrajině už před inaugurací, řekl Trump. Chcete se vzdát, tepala ho Harrisová

Tagy:
průzkum debata USA Donald Trump Kamala Harrisová Americké volby 2024