O víkendu bude v Česku znovu silně foukat, na horách se budou tvořit závěje

Zasněžený strom

Počasí nejen na horách

Víkend bude v Česku opět velmi větrný. V neděli může místy foukat rychlostí až 70 kilometrů v hodině, na horách i kolem 110. Ve vyšších polohách navíc kvůli očekávanému sněžení hrozí i vznik jazyků a závějí. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Větrné počasí, které v Česku s krátkými přestávkami trvá od poloviny ledna, bude podle meteorologa Stanislava Racka pokračovat i v nejbližších dnech. V noci na sobotu se mohou při přechodu studené fronty vyskytnout nárazy o rychlosti přes 55 kilometrů v hodině. Následně bude vítr slábnout, ale jen přechodně.

„V průběhu soboty vítr opět zesílí a během neděle ještě víc,“ uvedl Racko. Na většině území ČR by vítr v neděli mohl mít v nárazech rychlost zhruba 55 kilometrů v hodině, místy i 70 kilometrů za hodinu.

O poznání silněji bude foukat na horách. Podle reportéra CNN Prima NEWS Libora Tampiera by se nárazy větru například na Ještědu mohly dostat až k 90 kilometrům za hodinu. „Pozor by si měli dávat běžkaři. Při tomhle silném větru to bezpečné nebude,“ zmínil.

Na místech s ještě větší nadmořskou výškou očekávají meteorologové v neděli poryvy s rychlostí i kolem 110 kilometrů v hodině. V kombinaci s trvalým sněžením, kdy podle modelů může napadnout až 40 centimetrů sněhu, hrozí ve vyšších polohách vznik sněhových jazyků a závějí.

„Větrné počasí potrvá s největší pravděpodobností i v pondělí 7. února, následně očekáváme (alespoň krátkodobé) zeslabení atmosférické cirkulace ve střední Evropě,“ dodal Racko.

Tagy: