Předčasné jaro v Česku. Po prudkém oteplení se sněženky probouzí k životu o měsíc dříve

Přichází jaro?

Ve čtvrtek to v Česku vypadalo jako uprostřed jara. Začaly vyrážet a kvést rostliny, které běžně vídáme až o měsíc později.

O sněženkách se říká, že jsou takzvanými prvními posly jara. Přestože do jeho začátku zbývají necelé dva měsíce, už nyní se rostlina hlásí o slovo. „Ne, že bychom byli nějaké regulérní subtropy, ale když si vybavíte zimu, která byla předloni, byla také hodně mírná. Loni trochu nasněžilo a letos se opakuje to samé, co bylo před dvěma roky. Trend oteplování je takový – sušší a teplá léta, mírné a vlhké zimy,“ vysvětlil botanik z Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK Tomáš Procházka.

Ve velkých městech je ještě tepleji než na venkově. A tak třeba v pražské botanické zahradě Na Slupi nekvetou jen sněženky. Počasí v následujících dnech tomu podle meteorologů ještě více pomůže. Má prý být až 12 stupňů nad nulou. „Kvetou talovíny. Ty nám nakvétají v podstatě od prosince, ale když je tvrdší zima, tak třeba až na konci února nebo na začátku března. Teď jsme určitě posunutí o nějakých 14 dnů,“ popsal Procházka.

Proč sněženka kvete na jaře?

„Sněženka je náš nástupce čeledi amarilovitých. Je to drobná cibulnatá rostlinka a je u nás chráněná stupněm ochrany C3. Dokonce chráněna mezinárodní úmluvou Cites,“ doplnil Procházka.

Možná si říkáte, proč kvete sněženka nebo bledule a krokusy hlavně na jaře. Odpověď je podle botanika Tomáše Procházky úplně jasná. Každá rostlina touží po opylování. A protože už na jaře létají včely, ale zase tolik dalších rostlin nekvete, tak toho právě sněženky využily a vykvetou.

Svými sněženkami je vyhlášené chráněné krajinné území Dobříňský háj. Až rozkvetou, jsou jich všude po lese miliony.

Tagy: