Za zranění na neudržovaném chodníku můžete dostat odškodné. Co je třeba dodržet?

Uklouznutí na ledu

Úrazy kvůli počasí

Věděli jste, že pokud se zraníte na neudržovaném chodníku, můžete dostat poměrně vysoké odškodné? Má to ale pravidla, která je potřeba dodržet.

„Na zmrzlém chodníku jsem ošklivě upadla. Spadla jsem na rameno a na nohu jsem si sedla, takže jsem si zlomila kotník a i v rameni jsem si zlomila kosti,“ popsala CNN Prima NEWS odškodněná chodkyně Kateřina.

Žena podstoupila několik operací a téměř rok prý nemohla pracovat. Snažila se škodu uplatnit na městském úřadu, který chodník spravuje. Marně. Pak ale oslovila odborníky a věci se začaly hýbat. „14 dní před soudním jednáním zaplatili všechno,“ prozradila Kateřina.

Důležitost lékařské zprávy

„Je potřeba samozřejmě zjistit, kdo má na starosti správu chodníku, kdo má udržovat jeho průchodnost a zamezit klouzání,“ upozornil Tomáš Beck z Odškodníme.cz.

Když si způsobíte nějaké zranění, měli byste podle odborníků po lékaři chtít, aby napsal, jak se vám úraz stal. „Aby lékařská zpráva obsahovala to, že došlo k pádu na zamrzlém chodníku, který nebyl třeba udržován. Pokud s námi třeba jde někdo, kdo by nám mohl pomoci, je dobré, aby udělal fotodokumentaci, případně může posloužit dále jako svědek oné události,“ řekl Beck.

O odškodné byste mohli také přijít, pokud by byla sněhová bouře a i přesto jste šli ven, nebo jste neměli vhodnou zimní obuv. Může k tomu dojít i v případě, když správce chodník označil jako neschůdný nebo neudržovaný.

Tagy: