RADAR: Skiareály se loučí, o víkendu se vrátí jaro i déšť. Podívejte se, zda má u vás pršet

Počasí

Konec týdne v Česku poznamenají velké teplotní rozdíly. Páteční ráno je chladné, teploty se podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) místy pohybují i pod nulou. Postupně se ale bude oteplovat a v neděli může být až 14 °C. Některé české skiareály na víkend plánují rozloučení s letošní sezonou.

Teploty v pátek nepřekročí deset stupňů, zpočátku dne se navíc mohou pohybovat i pod nulou. V ranních hodinách platí v částech Středočeského, Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého, Ústeckého kraje a Prahy výstraha před mrazem ve vegetačním období. „Mráz minus dva stupně je pro právě kvetoucí meruňky nebezpečný a květy mohou pomrznout,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka Michaela Valachová.

ČTĚTE TAKÉ: Svět zažil nejteplejší únor v historii. Počasí trhalo rekordy i v Česku, ukazují měření

Ačkoli bude jasno až polojasno, může se objevit mrholení a místy i mrznoucí mlhy. „Pátek bude nejchladnější den v týdnu – maxima budou 3 až 7 °C. Tam, kde bude déle svítit slunce, mohou teploty vystoupat až na devět stupňů,“ řekla Valachová. Na horách rtuť vystoupá na 2 °C, stojí v předpovědi ČHMÚ.

Podobné počasí nás čeká i v sobotu. Obloha zůstane většinou polojasná, ráno a dopoledne může být místy zatažená nízkou oblačností. Sem tam se může dostavit mrholení, v 1000 metrech na horách může také slabě sněžit. Toho chtějí využít české skiareály. Některé z nich plánují na víkend rozloučení s letošní sezonou.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

„V sobotu bude výrazně tepleji než v pátek, bude 9 až 13 stupňů,“ uvedla Valachová. Ovšem tam, kde bude obloha zatažená, se budou maxima pohybovat jen kolem 7 °C a místy se očekává vítr s nárazy kolem 50 km/h.

V neděli bude nebe oblačné až zatažené a později večer se místy dostaví občasný déšť. Bude ale ještě o něco tepleji – rtuť může vystoupat až na 14 stupňů. „V neděli totiž vyvrcholí příliv teplého vzduchu,“ vysvětlila Valachová.

Podobné počasí čeká Česko i příští týden. Pondělí přinese zataženou až oblačnou oblohu na většině území s deštěm. V polohách nad 1000 metrů se mohou objevit i srážky smíšené nebo sněhové. V noci naměříme 10 až 6 °C, přes den se maxima budou pohybovat kolem 13 stupňů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mnoho stromů stojí příliš blízko silnice, tvrdí expert. Které regiony jsou nejrizikovější?

Tagy: