Počasí jak na houpačce. Od deště a osmi stupňů k mrazům hluboko pod nulou

Namrznutá silnice

Jaké bude počasí?

Do konce týdne si s námi bude počasí pěkně pohrávat. Podle Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) bude sníh střídat déšť. Od pátku můžeme čekat oteplení. V sobotu teplota dosáhne až k 8 °C. Naopak v neděli se ochladí a v noci může mráz dostat teploměr až na -10 °C. Řidiči, buďte opatrní, varují meteorologové. Silnice, především k večeru, mohou namrzat.

„Teď to bude hodně pestré. Zatímco na severovýchodě naší republiky jak dneska, tak zítra čekáme jenom sněžení, tak na jihozápadě, a to i na Šumavě i v těch nejvyšších polohách, bude naopak pršet. Bude to opravdu s velkými rozdíly mezi jihozápadem a severovýchodem republiky. V Praze to bude na střídačku, ale spíše během zítřka s deštěm, ale o víkendu se zase ochladí,“ sdělila meteoroložka ČHMÚ Jana Hujslová.

Ve čtvrtek zůstane převážně oblačno, místy má sněžit. Pod 400 metrů nad mořem můžeme čekat srážky smíšené nebo dešťové. Od jihozápadu bude srážek přibývat. Nejvyšší teploty se  pohybují mezi 0 až 4 °C, na horách v tisíci metrech nad mořem kolem -3 °C.

Během dne by si řidiči měli dávat pozor. Silnice na Bruntálsku a Frýdecko-Místecku jsou sjízdné většinou jen s opatrností. Především na silnicích 2. a 3. tříd leží ujetá vrstva sněhu. Situace se může zhoršit večer. Kdy může v kraji pršet a silnice pak namrzat.

V pátek se oteplí, v neděli ochladí

Na nesolených silnicích v Krkonoších leží vrstva ujetého sněhu, která je místy zledovatělá. V Krkonoších a na Trutnovsku hrozí ledovka. Souvislá vrstva ujetého sněhu leží i na komunikacích v Orlických horách.

Ve vyšších polohách na Šumavě se tvoří sněhové jazyky. Většina silnic po Jihočeském kraji je sjízdná se zvýšenou opatrností.

V pátek bude zpočátku místy oblačno až zataženo. Od jihozápadu očekávejme na většině území déšť nebo kombinaci se sněhem. Nad 500 metrů nad mořem bude v severovýchodní polovině území sněžit. Nejvyšší denní teploty budou mezi 3 až 7 °C, v severovýchodní polovině místy kolem 1 °C.

Sobotní počasí čekejte zatažené až oblačné. V polohách nad 800 metrů nad mořem se objeví občasný déšť, na severu a východě nad 400 můžeme očekávat srážky sněhové. Během odpoledne se ve všech polohách postupně ukáží sněhové vločky. Později večer budou od severu srážky ubývat. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi 4 až 8 °C, na severu a východě kolem 2 °C.

V neděli očekávejme proměnlivou oblačnost a zpočátku místy, postupně jen ojediněle, sněhové přeháňky. V jižní polovině území zpočátku bude až zataženo s občasným sněžením. Nejvyšší denní teploty by měly být mezi -3 až +1 °C. V noci při malé oblačnosti a sněhové pokrývce může teplota klesnout až k -10 °C.

Tagy: