Ohledně černého kašle dochází ke zvratu, říká Prymula. Dramatickou epidemii vyloučil

Počet případů černého kašle klesá.

Novinky kolem černého kašle v Česku

Za poslední týden přibylo v Česku dalších bezmála 1500 nemocných s černým kašlem. Podle statistik to znamená, že počty začínají stagnovat. Epidemiolog Roman Prymula neočekává, že by nastala další vlna nemoci. Do Česka dorazily i další vakcíny. Následovat bude distribuce do očkovacích center a k praktikům, kam by podle ministerstva měly dorazit ve čtvrtek nebo v pátek.

Od začátku roku se černým kašlem nakazilo bezmála deset tisíc lidí. Nejvyšší nemocnost je u mladistvých do 19 let. Nejhorší situace je prozatím na jihu Čech. „Za minulý týden jsme hlásili opět více než 140 případů. Setrvale už několik týdnů hlásíme takhle vysokou nemocnost,“ popsala pro CNN Prima NEWS hygienička Květoslava Kotrbová. Dodala, že u novorozenců zaznamenali 21 případů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Následky černého kašle mohou trvat týdny. Filip utrpěl kvůli záchvatům zlomeninu žebra

Vedle kojenců jsou nejvíce ohrožené těhotné ženy. Očkováním ale mohou přenést vakcínu na své nenarozené dítě. „Pokud podstoupí očkování, tak vytvoří mateřské protilátky pro případ, že by infekce doputovala k miminku předtím, než bude samo očkováno v devátém týdnu,“ sdělil mikrobiolog Peter Šebo. Podle lékařů je očkování bezpečné a je doporučováno ženám v těhotenství mezi 27. a 36. týdnem.

Podle ministerstva  je vakcín dostatek. „Minulý týden byly vyslány z Kanady na území České republiky a už byly předány distributorům. Spíš je problém v tom, že je potřebujeme rozvézt,“ sdělil ředitel Odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

„Fakultní nemocnice Hradec Králové má v tuto chvíli dostatek vakcíny proti černému kašli, očkovací centrum nemocnice nabízí očkování veřejnosti i zájemcům z řad zaměstnanců,“ uvedl mluvčí Jakub Sochor.

Epidemiolog Roman Prymula už nárůst počtu onemocnění neočekává. „Přestože je velmi kolísavé počasí, dochází ke zvratu, kdy první pokles je zcela validní. Znamená to, že křivka půjde dolů a že se v populaci vyskytlo tolik onemocnění, že získala základní imunitu. Nebude tu probíhat žádná další dramatická epidemie a postupně budeme klesat,“ sdělil Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: