Následky černého kašle mohou trvat týdny. Filip utrpěl kvůli záchvatům zlomeninu žebra

Odborníci doporučují očkování.

Příběh muže, který prodělal černý kašel

Řada lidí, kteří prodělali černý kašel, si stěžuje na přetrvávající problémy, a to i několik týdnů po dobrání antibiotik. Silný dráždivý kašel je totiž trápí i nadále. Lékaři jim předepisují hlavně léky tlumící příznaky, potíže však odeznívají jen velmi pozvolna. S podobnými zdravotními komplikacemi se potýká také Filip, kterému záchvaty přivodily i další zranění.

Filip černý kašel prodělal před více než měsícem. I po tak dlouhé době ho ale stále trápí záchvaty kašle. Kvůli nim si dokonce zlomil žebro. „Je to nepříjemné. Doktor mi doporučil omezení pohybu s tím, že nic víc už pro mě udělat nemůže,“ popsal svou situaci.

K TÉMATU: Lidé v postkomunistických zemích častěji čelí selhání orgánů. Praktici chtějí změnu pravomocí

„V případě dlouhotrvajícího kašle je vhodné zkontrolovat míru C-reaktivního proteinu, díky němuž je možné určit, zda probíhá či odeznívá infekční onemocnění. Eventuálně je nutné doplnit celkový obraz i rentgenovým snímkem plic,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS praktický lékař pro dospělé Karel Wróbel.

Vlhkému kašli se pomáhá látkami, které zlehčují jeho průběh. Ty jsou volně dostupné v lékárnách. „V případě suchého kašle doporučují na noc kodein. Přes den poté vykašlávání nechat volně plynout,“ poradil Wróbel.

Lékař Petr Keller varoval, že příznaky mohou u dospělých přetrvávat i několik týdnů. Také v případě dětí může celková léčba zabrat delší dobu. „U mladších se snažíme volit jemnější léčbu, případně antitusické preparáty v sirupové formě,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS pediatrička Zdeňka Tomšíková.

Doplňkově si pak nemocní mohou pomáhat také speleoterapií, tedy metodou dýchání v jeskyni. „Dětem pomáhá očišťovat dýchací cesty od hlenů díky vysoké čistotě vzduchu, koncentraci vzdušných iontů a také zvýšené vlhkosti,“ objasnila primářka Dětské léčebny se speleoterapií.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Česku stále trvá nedostatek léků. Špatně se shání třeba Algifen proti bolesti

Tagy: