Počet nakažených roste. Od jednoho člověka chytne COVID-19 více lidí než dříve

Do Česka se vrací nouzový stav

Aktuální covidová statistika

Ve středu přibylo v Česku 9 446 potvrzených případů koronaviru. Je to pokles zhruba o 800 nakažených proti úterý a přibližně o 200 proti minulé středě. Přesto jde o třetí nejvyšší denní nárůst za poslední tři týdny. V nemocnicích je s covidem 5 817 pacientů, v těžkém stavu je 1 057 z nich. Reprodukční číslo, které ukazuje množství lidí nakažených od jednoho pozitivně testovaného, má hodnotu 1,04.

Index protiepidemického systému (PES), který ukazuje vývoj epidemie koronaviru v Česku, je k čtvrtku na 71 bodech. Na této úrovni je pátý den v řadě. Z revidovaných údajů ministerstva zdravotnictví ale vyplývá, že se zvýšil průměr počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny.

Ministerstvo některá data zpětně upravilo. Zatímco podle středečních ranních informací průměrný počet nakažených klesl, ze čtvrtečních údajů naopak vyplývá, že už osm dní v řadě roste. Aktuálně tak v Česku připadá za uplynulých 14 dní na 100 tisíc obyvatel 936 případů nákazy COVID-19.

Podobně se zpětně změnila hodnota reprodukčního čísla. Ve středu ráno původně kleslo na 1,02, podle aktualizovaných údajů ale ve středu naopak stouplo na 1,06. Ke čtvrtku se pak snížilo na 1,04. Pokud je reprodukční číslo nižší než jedna, znamená to, že epidemie zpomaluje. To se ale v únoru stalo jen jednou.

Na hodnotu indexu má vliv také čtrnáctidenní průměr pozitivně testovaných mezi seniory i podíl hospitalizovaných, u nichž byla nákaza zjištěna až v nemocnici. Oba tyto ukazatele ve srovnání se středou mírně klesly.

Index PES od poloviny ledna odpovídá čtvrtému stupni opatření proti šíření nákazy. V zemi ale nadále platí nejpřísnější pátý stupeň, změna se kvůli naplněnosti nemocnic nechystá. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) předminulý týden řekl, že index PES už nemá pro určování opatření význam.

V Česku kvůli epidemii koronaviru stále platí nouzový stav, vyhlášen je do neděle. Vláda požádala o jeho prodloužení do 16. března, pro svůj návrh ale zatím nemá podporu. Sněmovna bude jednat dnes. Premiér Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že kdo nebude pro prodloužení nouzového stavu hlasovat, bude zodpovědný za smrt lidí.

Tagy:
nemocnice Andrej Babiš hospitalizace ANO 2011 počet nakažených Ministerstvo zdravotnictví Česko koronavirus COVID-19 reprodukční číslo Jan Blatný protiepidemický systém systém PES počet hospitalizovaných infekční onemocnění (nákaza) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Poslanecká sněmovna ČR pandemie covidu-19 Protiepidemický systém České republiky