Hele, dýchá: Ukrajinští vojáci zabili zajaté Rusy. Do ležícího muže stříleli, ukazuje video

Ukrajinští vojáci prohledávají tělo mrtvého ruského vojáka po střetu ve městě Trosťanec v Sumské oblasti.  (28. března 2022)

Další den války. Stovky mrtvých, mnoho nezvěstných a obrovské škody na majetku

The New York Times upozornil na drastické video, ve kterém údajně ukrajinští vojáci střílí do ležících zřejmě ruských zajatců. Vše si natáčí a po zastřelení posledního muže bouřlivě slaví. The New York Times dodal, že záběry jsou ověřené.

„Je stále naživu. Natočte si ty lupiče. Podívejte se, je stále naživu. Dýchá,“ říká muž o zraněném zřejmě ruském vojákovi, který má přetaženou bundu přes hlavu. Příslušník ukrajinské armády poté muže dvakrát střelí. Na video zveřejněné na Telegramu upozornil americký The New York Times a prohlásil ho za ověřené.

Ruský voják se ale stále hýbe, Muž v ukrajinské uniformě na něj znovu vystřelí, a až poté se muž definitivně přestane hýbat. Následné záběry ukazují, jak příslušníci ukrajinských sil slaví, že se jim podařilo zneškodnit ruské okupanty. Těch na silnici v kalužích krve leží minimálně pět, jeden z nich má ruce svázané za zády. Slavících mužů je na videu přibližně deset. Podle agentury Unian jsou mezi nimi i příslušníci legie z Gruzie.

Video zveřejněné v pondělí pochází podle New York Times z oblasti nedaleko města Buča a postřílení vojáci byli pravděpodobně zajatí Rusové. Pentagon odhaduje, že Rusko dokončilo stažení všech svých sil, které operovaly právě v okolí Kyjeva. Médiím to ve středu při pravidelném brífinku sdělil nejmenovaný vysoce postavený představitel amerického ministerstva obrany. USA předpokládají, že Moskva tyto jednotky po zotavení a doplnění výzbroje vyšle znovu na Ukrajinu. Kdy by se tak mohlo stát, však není jasné.

Stažení ruských sil z okolí Kyjeva mezitím mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov označil za „gesto dobré vůle“. Podle ukrajinské vicepremiérky Iryny Vereščukové ale Rusy přiměla k ústupu ukrajinská armáda. Rusové podle všeho na severu Ukrajiny utrpěli těžké ztráty, ke konci března pak Moskva dala najevo, že se chce soustředit na boje na Donbasu.

Odsouzení masakru v Buči

Po odchodu ruských jednotek ale nacházejí Ukrajinci v přilehlých obcích desítky až stovky mrtvých civilistů. Papež František při generální audienci opět vyzval k ukončení války na Ukrajině a k zastavení masakrů, jaký se stal v Buči, kde leželi mrtví lidé na ulicích nebo v otevřených masových hrobech. „Nedávné zprávy o válce na Ukrajině místo toho, aby přinášely úlevu a naději, svědčí o nových zvěrstvech, jako je masakr v Buči,“ řekl Svatý otec.

Německý kancléř Olaf Scholz uvedl, že pachatelé a ti, kteří vydávali povely při masakru civilistů v ukrajinském městě Buča, musí nést odpovědnost. Také další evropské a západní země záběry odsoudily a uvažují o dalších sankcích vůči Rusku.

Mluvčí ruského prezidenta Peskov a ruské ministerstvo obrany účast na vraždění civilistů popírají. Zveřejněné snímky a videa o zločinech jejích vojáků označili za provokaci a tvrdí, že „ani jediný civilista netrpěl“, dokud město ovládali ruští vojáci. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že záběry jsou zinscenované představení.

Tagy: