Podzimní virózy opět útočí: Pomoci mohou i divoké bylinky. Které jsou nejúčinnější?

Bylinkářka Petra Marvanová

Příprava na podzimní virózy Které bylinky mají léčivé účinky

Období podzimu je velkým náporem pro imunitu. Nachlazení, chřipky, virózy – to vše nyní útočí ze všech stran. Tělo se však v boji s bacily nemusí nutně spoléhat jen na kupované tablety. Pomoc zadarmo totiž čeká v lesích, a to v podobě bylinek.

Divokým bylinkám se v těchto dnech v přírodě daří a právě podzim je ideálním obdobím pro jejich sběr a zpracování. „Příroda nám aktuálně nabízí uzrálé plody léta, takže třeba šípky. Dále kořeny pampelišky, štětky nebo kopřiv,“ vyjmenovala bylinkářka Petra Marvanová pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Kvůli zdravým lidem chybí důležitý lék. Je pro diabetiky, řady Čechů ho užívají na hubnutí

Divoké bylinky jsou nabité zdraví prospěšnými látkami. Obsahují vitamíny a minerály, které nám pomohou hlavně v zimních měsících.

Výbornou pomocnicí na podporu imunity je například lichořeřišnice. Navíc je i antibakteriální a antivirotická. Umí doslova zázraky. Účinná je proti širokému spektru bakterií a pomáhá i při léčbě zánětů močových cest. „Sbíráme její květy, listy a semínka,“ vysvětlila Marvanová. „Můžeme si z ní připravit ideálně tinkturu,“ poradila.

Za zmínku stojí i hloh obecný. Ten pomáhá udržovat zdravé srdce a cévní systém. Má vliv na krevní tlak, oběhové a nervové funkce a v neposlední řadě i na imunitu.

Zdraví prospěšné jsou i jehlice z borovice. Bylinkářka radí přidávat si je do čaje. „Jsou dobré na odkašlávání, odhlenění nebo dýchací cesty,“ upřesnila.

Doslova vitamínovou bombou je pak šípek. V boji proti nachlazení je to ideální pomocník. Vedle vitamínu C pomůže do těla dostat i vitamíny B a K, které pomáhají udržovat zdravý metabolismus. Z minerálů nechybí hořčík, fosfor nebo vápník.

A jak bylinky zpracovat? Dají se z nich vyrobit léčivé tinktury, sirupy, ale i čaje. Vhodná čajová směs ze sušených bylin může obsahovat například kořen pampelišky, kopřivový kořen, plod rakytníku, list rakytníku, jablka, drcené plody šípku a větvičky borovice. „Směs promícháme a zhruba hrstičku přidáme do litru a půl vody. Patnáct minut povaříme a scedíme. Popíjíme během celého dne,“ doporučuje Marvanová.

Je třeba mít na paměti, že nástup léčebných účinků bylinek je pozvolnější než u kupovaných tablet. Proto je nutné být při léčbě trpělivý a hlavně dbát na pravidelnost užívání.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Covid není radno podceňovat, připomněl Prymula. Prozradil, jak to bude s epidemií o Vánocích

Tagy:
zdraví bylinky šípky CNN Prima NEWS pampeliška virové onemocnění imunní systém fytoterapie nemoci a zdravotní potíže zdravotní ošetření a postupy