Pokračovat ve válce je rozhodnutím Ukrajiny. Rusko nás neohrožuje, říká Orbánův muž

Balázs Orbán

Podcast OFF RECORD: Balázs Orbán

Podpory od Andreje Babiše (ANO) během unijních jednání o migraci si vážíme. V podcastu Off Record Matyáše Zrna to pro CNN Prima NEWS řekl Balázs Orbán, maďarský poslanec a ředitel kabinetu premiéra Viktora Orbána. Představitel Budapešti sice chválil projekt V4 a Česko označil za úžasnou zemi, zároveň však zmínil i velmi různorodé postoje Maďarů a Čechů, pokud jde o ruskou invazi na Ukrajinu.

„Andrej Babiš byl jediným premiérem, který se v Evropské radě postavil a řekl ostatním: ‚Můžete si dělat, co chcete, ale my Středoevropané považujeme nelegální migraci za vážný problém. Nedopustíme, aby došlo k tomu, že budeme muset hostit tisíce lidí z úplně jiných částí světa. Klidně to udělejte, ale nenuťte k tomu nás. Viktor (Orbán) má plné právo vystavět plot na maďarských hranicích,‘“ citoval Balázs Orbán českého expremiéra.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: GLOSA: Mussolini v sukni, či nová Thatcherová? Rázná premiérka Meloniová se vymyká nálepkám

Jmenovec maďarského premiéra, kterému dělá ředitele kabinetu, v rozhovoru s reportérem CNN Prima NEWS Matyášem Zrnem uvedl, že Babišovo politické gesto bylo pro maďarskou vládu velmi cenné.

„Té podpory si vážíme. Vím, že váš současný premiér Petr Fiala (ODS) také navštívil maďarský plot a vyjadřoval Maďarsku podporu. Nicméně někdejší premiér Babiš nás podpořil dokonce několikrát, což nám umožnilo udržet spolupráci uvnitř V4,“ dodal Balázs Orbán.

Viktor Orbán i jeho strana Fidesz čelí od západních představitelů ostré kritice za své postoje k ruské invazi. Dlouholetý maďarský premiér často blokuje či brzdí schvalování nových unijních protiruských sankcí, vedle toho také navrhoval zrušení těch, které již EU zavedla.

Před časem v rozhovoru pro německý deník Bild prohlásil, že Ukrajinci ani přes zásilky západních moderních zbraní nemají šanci válku proti Rusku vyhrát a že Vladimir Putin není válečný zločinec. Západ proto Orbána vnímá jako hlavního spojence Kremlu z řad představitelů EU.

O polsko-ukrajinských vztazích hovořil v jednom z předchozích dílů historik Lukasz Adamski, více zde:

Názory maďarského ministerského předsedy sdílí také Balázs Orbán. „Záleží na Ukrajině a rozhodnutí partnerů Ukrajiny pokračovat ve válce. Nebylo to moje rozhodnutí a nebylo to maďarské rozhodnutí. Chrání nás NATO a naše vlastní armáda. NATO je mnohem silnější než Rusko,“ sdělil pro CNN Prima NEWS. Naznačil tak své přesvědčení, že Rusko není pro Severoatlantickou alianci bezprostřední hrozbou.

„Nechápu, proč je pro nás dobré, že se území Ukrajiny mění v trosky a že tam umírají lidé. Chápu, že Česká republika je suverénní, hrdá a úžasná země. Maďarský zahraničně politický přístup je ale úplně jiný. My nechceme být zapleteni do ukrajinského konfliktu. Obě strany by měly přestat bojovat, je třeba návrat k diplomacii,“ dodal.

Celý rozhovor s ředitelem kabinetu premiéra Viktora Orbána si můžete pustit v úvodním videu nebo níže v podcastu. Balázs Orbán se kromě jiného rozhovořil i o stavu médií v Maďarsku.

Tagy: