GLOSA: Mussolini v sukni, či nová Thatcherová? Rázná premiérka Meloniová se vymyká nálepkám

Proč se v Česku skoro nemluví o rázných projevech, které Giorgia Meloniová přednáší v italském parlamentu? I když se videa s konzervativní italskou premiérkou často masivně šíří po internetu, stejně se nehodí do krámu téměř nikomu z české politické scény. Pro skupinu, která bývá označována jako „chcimíři“ či korektněji „zastánci konce vojenské podpory Kyjeva“, je Meloniová moc proukrajinská. Mlčí ale i progresivisté. Meloniovou totiž stále vnímají jako Mussoliniho v sukni. Tuto podivnou šedou zónu lze v jinak chirurgicky rozdělené globální společnosti považovat za jistou senzaci.

Po sociálních sítích se v posledních dnech masivně šíří měsíc starý projev Giorgie Meloniové, v němž italská premiérka vysvětlovala zástupcům opozičního Hnutí pěti hvězd, proč nehodlá vyhovět jejich návrhu ukončit vojenskou pomoc Ukrajině. Meloniové bouchly saze poté, co někteří politici ze strany expremiéra Giuseppeho Conteho nahlas sprostě zmínili umožnění výhry ruského agresora, protože by to podle nich zastavilo zabíjení.

A jak Meloniová na návrh „druhé mnichovské dohody“ reagovala? „Podle vás je lepší žít pod diktátorem než zemřít. Všechny hodnoty naší vyspělé civilizace však byly vybudovány díky těm, kteří byli připraveni se obětovat. Nemyslím si, že je lepší žít pod diktátorem než zemřít. Myslím, že musíme pracovat na tom, aby lidé mohli žít svobodně,“ řekla během rázného projevu.

Záznam řeči s nadšením sdílel například aktivista ukrajinského původu a známý kritik Kremlu Igor Suško. Video, které má nyní více než 30 tisíc lajků, se rychle šíří po sociálních sítích. Zdá se ale, že v českém rybníčku je ohledně Meloniové již dlouhé měsíce ticho po pěšině.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na hodinu denně vypněte elektřinu. Lépe tak pochopíme Ukrajince, vyzvala Meloniová Italy

Kde se schovávají například zástupci SPD, kteří se ještě loni v září radovali nad volebním vítězstvím Bratrů Itálie a kteří Meloniovou označovali za vlasteneckou političku? Nutno zmínit, že lidí, které zklamala – protože nedělala to, co předpokládali – bude daleko víc, a to z různých míst politického spektra.

Vraťme se na podzim roku 2022, kdy italský pravicový blok (Bratři Itálie, Liga severu a Forza Italia) získal ve volbách zhruba 44 procent hlasů. Zatímco Viktor Orbán, Marine Le Penová či Tomio Okamura jásali, progresivisticky zaměřené strany – včetně českých Pirátů – předpovídaly apokalypsu v podobě znovuzrození fašismu a konce demokracie v Itálii. Nakonec se spálily obě strany.

Zdá se, že nejlépe Meloniovou a spol. nakonec odhadli politici, kteří sedí v unijní frakci evropských konzervativců a reformistů (ECR). Ještě aby ne, když do této skupiny patří také Bratři Itálie..., mimochodem i ODS, jejíž zástupci Meloniové k volebnímu úspěchu gratulovali zrovna tak.

„Bratři Itálie jsou normální západoevropskou pravicí. Meloniová i její kolegové jsou velmi proatlantičtí. Pokud jde o zahraničně politické směřování strany Bratři Itálie, nemám tam žádné otazníky,“ řekl tehdy europoslanec Alexandr Vondra (ODS), kterému Meloniová spíš než „Mussoliniho v sukni“ připomíná bývalou britskou premiérku Margaret Thatcherovou.

Příliš proukrajinská a málo profašistická?

Z čeho tedy vůbec vycházely podzimní hrůzostrašné titulky progresivních západních novinářů? Že Meloniová je nejen „nebezpečím pro Itálii“, ale že je dokonce „nejnebezpečnější ženou Evropy“? V minulosti skutečně otevřeně chovala sympatie k fašismu. O diktátorovi Benitu Mussolinim pak řekla, že „byl dobrý politik, protože vše, co udělal, udělal pro Itálii“.

Už delší dobu ale tvrdí, že fašistické ideologii dala dávno kopačky. Pravda je, že pokud bychom se dívali na současnou italskou politiku optikou mnichovské zrady, byl by dnes Mussolini možná více nadšen z opozičního Hnutí pěti hvězd, které by Ukrajinu (čtěte Československo) klidně předhodilo masovému vrahovi Putinovi (čtěte Hitlerovi).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: České pomoci si vážíme, řekl exkluzivně ukrajinský velitel. Vzpomněl na výcvik ve Vyškově

Kromě fašistické minulosti jsou nesporným reputačním problémem italské premiérky také její koaliční partneři. Blok s nacionalistou Matteem Salvinim a dnes již zesnulým expremiérem Silviem Berlusconim pochopitelně mnoha evropským politikům nedal spát. Meloniová však dala oběma zmíněným rychle najevo, že vstřícnější politiku k Moskvě jako premiérka rozhodně nebude tolerovat.

Postoje Bratrů Itálie, Ligy severu a Forzy Italia se naopak shodují například v odmítání ilegálních migrantů či euroskepticismu. Meloniová čelí časté kritice i za zdůrazňování otázky italské národní identity a za svůj negativní postoj vůči stejnopohlavním svazkům či potratům. Ty označila za „tragédii“. Bratři Itálie se rovněž podle některých médií snaží ovládnout veřejnoprávní služby v zemi.

Výsledek? Meloniová se v nejdůležitější chvíli postavila za napadenou zemi a odsoudila agresora, čímž zklamala spoustu politiků v zahraničí i na domácí scéně. Jestli přesvědčila své pozorovatele, že dělení světa na „černou“ a „bílou“ je obzvlášť v politice příliš jednoduché a že realita bývá většinou složitější, než si člověk představuje, pak je to jedině dobře.

A zda je Meloniová dobrou premiérkou? Pro českého občana příliš složitá a možná i předčasná otázka. O tom nejlépe rozhodnou příští italské volby.

Tagy:
Itálie Benito Mussolini Ukrajina politika názory ODS fašismus Piráti Česká pirátská strana projev SPD Česko Giuseppe Conte Rusko glosa Silvio Berlusconi Margaret Thatcherová Giorgia Meloniová Bratři Itálie Igor Suško Hnutí pěti hvězd