Chcete vybudovat tisíciletou Říši a zničit sousedy? Prohrajete, vzkázal Rusům Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro CNN

Ukrajina je skutečným symbolem boje za svobodu, vzkázal Zelenskyj

Ukrajina je skutečným symbolem boje za svobodu. Tak začal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svůj nejnovější projev a připomněl, že začal třetí měsíc války s Ruskem. Navzdory ostřelování řady měst a ruské ofenzivě však prezident věří, že Ukrajina zvítězí: „Poučení z historie jsou dobře známá,“ zdůraznil.

„Začal třetí měsíc války na Ukrajině. Ještě 24. února většina lidí ve světě nevěřila, že vydržíme déle než týden. Ještě před měsícem jsme museli přesvědčovat různé země, že vsadit na Ukrajinu znamená vyhrát. A teď... Teď už to vědí všichni,“ uvedl Zelenskyj ve svém dalším projevu.

Zdůraznil, že díky odvaze Ukrajinců je tento stát „skutečným symbolem boje za svobodu“. „Všichni ve světě – a dokonce i ti, kteří nás otevřeně nepodporují – se shodují, že právě na Ukrajině se rozhoduje o osudu Evropy, o osudu světové bezpečnosti, o osudu demokratického systému. A především se rozhoduje o tom, jak bude vypadat život ve středu a na východě našeho kontinentu a zda tam vůbec život bude,“ podotkl.

Připomněl, že ruské ostřelování řady měst a obcí bylo ukázkou toho, co Rusko chce a může přinést Evropě. „Co může přinést Helsinkám, Varšavě nebo Praze, všem městům a zemím, které ruští propagandisté otevřeně označovali za údajné nepřátele Moskvy,“ uvedl. Dodal, že ruská vojska se neštítí ničeho: „Žádných prostředků, aby nás zabili a zničili naši zemi.“

Rusové viděli jiný stát

Rusko podle něj může svým vlastním lidem vzít vše, aby zničilo život svých sousedů. „Poučení z historie je však známé. Pokud se chystáte vybudovat tisíciletou Říši, prohrajete. Pokud se chystáte zničit sousedy, prohrajete. Chcete-li obnovit staré impérium, prohrajete. A pokud půjdete proti Ukrajincům, prohrajete,“ zdůraznil. Zopakoval, že Ukrajina usiluje o urychlené přijetí do Evropské unie.

Dodal, že pokud se okupanti chystají na ukrajinském území „sehrát fingované referendum, bude to stejně ostudné jako vše, co bylo v Moskvě pro okupaci na Ukrajině vytvořeno“. „Ruská armáda se nikde nedočkala ani té nejmenší podpory. Viděli úplně jiný stát, jiné lidi. Ty, kteří jsou sebevědomí a věří ve svůj stát. Kteří se nechtějí zmocnit cizí země, ale nedají nic ze své,“ pokračoval.

Zelenskyj uvedl, že každý den jde všem na Ukrajině o mír a konec války. „Až dosáhneme vítězství, pocítí to každý. Až nastane mír, všichni to uvidí. Ale aby se tak stalo, musíme přemýšlet ne o tom kdy, ale co to bude. Musíme každý den myslet na to, jak učinit pobyt okupantů na naší půdě ještě nesnesitelnějším,“ vzkázal s tím, že aby Rusko usilovalo o mír, musí každý Ukrajinec stále bojovat: „Musí bránit svobodu. Protože každý den boje nyní přidává roky mírového života po této válce. Po našem vítězství.“

Tagy:
válka Varšava Moskva Evropa Ukrajina svoboda projev Volodymyr Zelenskyj Praha Rusko odpor Ukrajinci Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu