Pokud se Hřib neuklidní, může zhatit „vládní“ koalici na magistrátu, říká komentátor

Pražský náměstek pro dopravu primátor Zdeněk Hřib (Piráti)

Rozhovor s komentátorem Schmarzem o volbách

Vedení v Praze by se mohlo poskládat po vzoru vládní pětikoalice. Tento plán by ale mohl zhatit dosluhující primátor, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS politický komentátor Martin Schmarcz. Zdeněk Hřib (Piráti) by podle něj měl s pokorou přiznat, že v hlavním městě neuspěl.

„Zadání od Petra Fialy (ODS) je složit magistrátní koalici na základě té vládní. Lídr Spolu Bohuslav Svoboda se o to bude snažit. Jediný, kdo by to mohl zhatit, je Zdeněk Hřib (Piráti),“ okomentoval povolební vyjednávání Schmarcz. Koalice Spolu totiž volby v Praze vyhrála.

Mezi představiteli panuje většinová shoda na tom, že by chtěli koalici v hlavním městě složit na základě vzoru vládní pětikoalice. Ani voliči si prý totiž nepřejí spolupráci koalice Spolu s hnutím ANO. „Dojde na to, pokud se Pirátům nepodaří uklidnit primátora. Měl by přestat kádrovat kandidáty Spolu,“ podotkl dále ve vysílání CNN Prima NEWS.

Dozimetr i prasečí chřipka

Hřib totiž upozorňuje na spoluúčast koalice Spolu v kauze Dozimetr, on sám byl ale ve vedení města poslední volební období. Hřib se také před volbami opřel do ODS. „Jít v Praze s ANO, nebo ODS? To je jako otázka, jestli bych radši chřipku ptačí, nebo prasečí. Já udělám maximum, abych si takhle vybírat vůbec nemusel,“ pronesl Hřib.

Piráti ale nakonec skončili třetí. „Hřib dosáhl špatného výsledku, protože Pražané nebyli spokojení s tím, jak vedl město. On by to měl s pokorou přijmout a spokojit se s tím, že bude v koalici. Neměl by si klást nadměrné požadavky,“ popsal dále komentátor.

Ve Zprávách také zhodnotil vývoj voleb. „Na mandáty a počty hlasů vyhrála vláda. Za vítěze se nepochybně považuje i Andrej Babiš (ANO). I kdyby zabil malou holčičku, nebude to mít vliv na jeho preference,“ popsal Schmarcz.

V komunálních volbách také posílily extremistické strany, a to kvůli důsledkům krize. „Kdyby vláda nezastropovala ceny energií, bylo by hůř. ANO se nemělo kam rozrůstat, ale extrémní síly či dezinformátoři mohli jít nahoru,“ dovysvětlil komentátor.

Tagy: