Poláci připravují anexi západní Ukrajiny, zní z Ruska. Varšava to rázně odmítá

Nikolaj Patrušev

Vývoj války na Ukrajině (31.5.2022 12:00)

Ruská propaganda ohledně války na Ukrajině nebere konce a zdá se, že dokonce přitvrzuje. Naposledy generální tajemník Bezpečnostní rady Ruské federace Nikolaj Patrušev prohlásil, že Polsko už spřádá plány, jak dobýt západní část Ukrajiny. Jako argumenty použil překroucené výroky polského i ukrajinského prezidenta. Sami Poláci už prohlášení Ruska o údajné chystané anexi Ukrajiny několikrát razantně odmítli.

„Takzvaní západní partneři kyjevského režimu nejsou proti tomu, aby využili současnou situaci pro své vlastní sobecké zájmy. S Ukrajinou mají speciální plány. Polsko zřejmě přechází k akcím, aby se zmocnilo západního ukrajinského území,“ řekl podle agentury Interfax Patrušev na úterní schůzce ohledně ruské národní bezpečnosti.

Potvrzením plánované anexe by měla podle Rusů být návštěva polského prezidenta Andrzeje Dudy v Kyjevě v druhé polovině května. „Stejně tak jeho prohlášení, že polsko-ukrajinská hranice brzy přestane existovat,“ prohlásil Patrušev. Jeho výrok se však nezakládá na pravdě.

Podle polského prezidenta je načase podepsat novou dohodu o dobrých sousedských vztazích Polska a Ukrajiny. V ukrajinském parlamentu zdůraznil, že ruská agrese ukázala nedostatečnost současné sítě silničního, železničního a infrastrukturního propojení mezi Ukrajinou a Polskem. Polsko-ukrajinská hranice „by měla spojovat, ne rozdělovat“, podotkl prezident.

Překroucený výrok Zelenského

Patrušev také uvedl, že nejen Polsko, ale i další západní státy „aktivně pracují na rozdělení Ukrajiny“. Prezident Volodymyr Zelenskyj navíc hodlá podle tajemníka udělit Polákům zvláštní status, včetně možnosti zastávat vedoucí veřejné funkce. Duda a Zelenskyj opravdu mluvili o vzájemné změně postavení občanů v obou zemích.

„Jde o bezprecedentní rozhodnutí, na jehož základě naši občané, kteří byli kvůli ruské agresi nuceni odjet do Polska, získají téměř stejná práva a možnosti jako polští občané. Legální pobyt, zaměstnání, studium, lékařskou péči a sociální zabezpečení. To je velký krok a šlechetné gesto, jaké je schopen jen velký přítel Ukrajiny. A tento krok nezůstane jednostranný,“ prohlásil Zelenskyj po Dudově návštěvě.

Patrušev mylně interpretoval i další výrok. „Suverenita Ukrajiny se netýká hlavy státu, ale spíše Spojených států a jejich spojenců, kteří jsou připraveni obětovat zájmy ukrajinského lidu, aby dosáhli svých geopolitických cílů. Jejich činy vedou ke skutečnému kolapsu země,“ prohlásil podle Interfaxu.

Jak uvedl na konci dubna, výsledkem politiky Západu a kyjevského režimu pod jeho kontrolou může prý být jedině rozpad Ukrajiny na několik států. Nic ale nenasvědčuje tomu, že by se státy Západu k něčemu podobnému chystaly a podobná tvrzení odmítají.

Chtějí nás zastrašit, brání se Poláci

Poláci se vůči ruským prohlášením na svou adresu okamžitě ohradili. „Lži o plánech na anexi západní Ukrajiny využívá ruská propaganda k zastrašování Poláků. Následné propagandistické texty naznačují, že Polsko se útokem na Ukrajinu vystaví ruské odvetě. Cvičení zemí NATO, která v Polsku právě začala, jsou lživě prezentována v kontextu realizace údajných plánů Polska na útok na Ukrajinu. Zároveň kremelská propaganda hrozí protiútokem, který ‚zničí Polsko‘,“ řekl mluvčí polského ministra pověřeného koordinací tajných služeb Stanislaw Žaryn.

Zmínil falešný dokument, předložený jako rozkaz podepsaný polským generálem, který se v Rusku zneužívá k akcím proti Polsku. Materiál je podle mluvčího prezentován jako důkaz polských příprav na útok na Ukrajinu.

„Propagandistické zprávy naznačují, že Rusko vede mnohostrannou pomlouvačnou kampaň proti Polsku, jejímž cílem je přesvědčit veřejnost, že polská vláda má agresivní plány proti Ukrajině. Takové akce mají vyvolat nepřátelství mezi Polskem a Ukrajinou a také znehodnotit obraz Polska v očích mezinárodního mínění. Kreml se snaží ukázat, že Polsko je zemí připravující invazi na Ukrajinu,“ zdůraznil Žaryn.

Tagy:
válka Polsko Varšava invaze propaganda Ukrajina Andrzej Duda Volodymyr Zelenskyj Rusko dobytí anexe Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj lži Interfax ruská invaze na Ukrajinu Nikolaj Patrušev Stanislaw Žaryn