Policie obvinila finanční ředitelku Agrofertu. Měla křivě vypovídat v kauze Čapí hnízdo

Policie obvinila finanční ředitelku Agrofertu Petru Procházkovou a člena představenstva firmy Imoba Františka Šlingra z křivé výpovědi u soudu v kauze Čapí hnízdo. Ve středu to uvedl web Seznam Zprávy. Kriminalisté se případem zabývají z podnětu soudce Městského soudu v Praze, který případ padesátimilionové dotace na stavbu Čapího hnízda řešil.

„Prověřování ve věci skončilo a aktuálně probíhá vyšetřování. Ve věci bylo sděleno obvinění dvěma osobám pro přečin křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku,“ řekl webu obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Svoboda. Oběma obviněným hrozí až tříleté vězení. Policisté prověřování nejprve odložili, po zásahu státní zástupkyně se ale podnětem soudce začali zabývat znovu.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka o penězích pro Pavlovou: Hrad změnil dohodu, chtěl je zvlášť. Trapné, říká Schillerová

V kauze Čapí hnízdo čelí obžalobě předseda hnutí ANO Andrej Babiš a europoslankyně Jana Nagyová (ANO). Městský soud je letos v únoru podruhé nepravomocně zprostil obžaloby. Případem se nyní zabývá odvolací soud, řízení je ale přerušené, protože Nagyová získáním mandátu ve volbách do Evropského parlamentu (EP) získala imunitu. Vrchní soud v Praze požádal EP o zbavení imunity, parlament o žádosti však dosud nerozhodl.

Státní zástupce obžalobě v kauze Čapí hnízdo tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle vyšetřovatelů to udělal proto, aby společnost zdánlivě splňovala podmínky k získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Oba obžalovaní vinu od počátku popírají.

Šlingr ve výpovědi při prvním projednávání případu před městským soudem podle dřívějších informací tvrdil, že tehdejší majitel Agrofertu Babiš do vedení Čapího hnízda nezasahoval a při jednání s marketingovými specialisty byl jen prostředníkem. Podle soudce s nimi ale Babiš komunikoval a oni ho vnímali jako faktického šéfa.

Procházková pak před soudem mimo jiné popřela, že jednala o úvěru pro Farmu Čapí hnízdo. Uvedla, že působila při oslovení banky pouze jako zprostředkovatel pro obžalovanou Nagyovou. Její výpověď byla podle soudce v rozporu se slovy bankéře Filipa Koutného i vnitřními záznamy banky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Babiš podal návrh na zmrazení platů politiků. Uhraďte mastný poplatek, rýpl si do něj Michálek

Tagy:
policie Agrofert trestná činnost Kauza Čapí hnízdo trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva